Afbeelding
Foto Tennekes

Veel konijnen en cavia’s bij geheel andere Hanzeshow

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - In coronatijd kon de Hanzeshow afgelopen weekeinde nog doorgaan. Het was een vreemde tentoonstelling door de vogelgriep en de coronamaatregelen. Geen kippen en duiven, maar louter konijnen en cavia’s. En geen publiek in de KHC-hal om de dieren te bekijken. 

Vanwege de vogelgriep ontbraken de hoenders, watervogels en loopvogels. “Het is stil zonder kippen”, vertelt voorzitter Egbert Henniphof van het organisatiecomité van de Hoender-, Konijnen- en Sierduivenvereniging (HKSV) Kampen op vrijdag als de dieren worden gekeurd. 

Bij de Hanzeshow is geen publiek toegestaan. Dat kost HKSV zo’n duizend euro aan inkomsten. Ook wilde de gemeente Kampen geen duiven toestaan. Dat leidde tot onbegrip bij HKSV. De vereniging uit Kampen werd gesteund door Sierduivenbond NBS en een dierenarts van Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVVA), maar het haalde niets uit. 

“Dit is teleurstellend. Fokkers kijken het heel jaar uit naar de Hanzeshow en dan kan het ineens niet doorgaan. ‘Zeg maar nee, dan vallen we er geen bult aan’, dacht de gemeente. Als ze zich hadden verdiept in de regelgeving, dan was dit nooit gebeurd”, aldus Henniphof. 

“In heel Nederland heb je shows met duiven, alleen in Kampen niet”, vult HKSV-secretaris Alexander van Ittersum aan. “Je hebt als organisatie daardoor wat uit te leggen. Wij krijgen de zwarte piet toegeschoven. We gaan een gesprek aanvragen bij de wethouder.”  

Ondanks het moeilijke voortraject genieten Henniphof en Van Ittersum op vrijdag. “We zijn niet in het negatieve blijven hangen. Het gaat prima vandaag”, aldus Henniphof. 

De aanvoer van 879 konijnen en 103 cavia’s stemt tot tevredenheid. “Veel shows zijn afgelast. Daardoor krijg je automatisch meer dieren. De inzenders komen overal weg”, aldus Van Ittersum”, die aangeeft dat er dit keer veel meer konijnen zijn dan gebruikelijk bij de Hanzeshow. “Normaal hebben we tussen de driehonderd en vierhonderd kippen en zo’n 150 duiven. Dan heb je geen ruimte voor zoveel konijnen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, heb je dan.” 

Vorig jaar ging de Hanzeshow niet door. Daarvoor was er enkele jaren een stijgende lijn zichtbaar van het aantal inzenders. “We kregen steeds meer aanmeldingen, meer dan we eigenlijk kwijt konden. In 2019 hadden we 1225 dieren. Dat is de max”, aldus Van Ittersum. 

Volgens Henniphof en Van Ittersum ziet de toekomst van de Hanzeshow in Kampen er goed uit. “We hebben de grootste show in de regio. We hebben een organisatie van zes man met hulp van veel mensen eromheen. En de verenigingen uit Genemuiden, Oldebroek en Wezep helpen ook mee. Met de Zwartewaterfokkers uit Genemuiden doen we sowieso heel veel samen. Daar hebben we een samenwerking mee”, besluit Henniphof.

Gerard Meijeringh