Hamer (boven tweede links) wil stap voor stap omhoog met Go-Ahead.
Hamer (boven tweede links) wil stap voor stap omhoog met Go-Ahead. Foto Tennekes

Stap voor stap bouwen richting hoofdklassebestendige vereniging

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Voor Gerrit Hamer was 2021 een speciaal jaar. In de zomer van 2020 kwam er einde aan de periode waarin hij ruim 35 jaar actief was als trainer. Dit jaar begon hij aan een nieuwe uitdagende klus als voorzitter van de technische commissie (TC). Met een geheel vernieuwde TC is het doel om Go-Ahead Kampen op alle fronten omhoog te helpen.

In januari 2021 werd Hamer gevraagd door Go-Ahead voor de functie als voorzitter van de TC. Hamer stemde toe en daarnaast werd er met Han Kettenis een goede financiële man voor de TC gestrikt.

Samenstelling TC

“Go-Ahead komt er openlijk voor uit dat spelers een passende vergoeding krijgen, maar dat moet wel netjes gebeuren. De belastingdienst kijkt om de hoek mee. Als je de zaken niet goed voor elkaar hebt, krijg je een grote bak ellende. Daar was het bestuur helemaal mee eens. Het vergoedingenstelsel gaat met ingang van 2022 vanuit de KNVB helemaal op de schop. Je mag geen wedstrijdpremies meer verstrekken. Dan moet je vrijwilligersvergoedingen of arbeidsovereenkomsten afsluiten. Dat zijn wel complicerende factoren”, aldus Hamer “Vervolgens hebben Han en ik gekeken naar personen die met ons de handschoen kunnen oppakken en zijn Henk Nieuwenhuis en Bob de Jong erbij gekomen”, vertelt Hamer, die aangeeft dat er nog wordt gezocht naar twee andere TC-leden. 

Basis op orde

In september ging de TC aan de slag. “Om ambities uit te kunnen spreken, moet je eerst de basis op orde hebben. Om hoofdklassewaardig te zijn als vereniging. Daarna kun je doelen stellen. Waarbij minder is gebaseerd op toeval, maar meer op organisatorische bestendigheid.”

Enkele weken geleden verklaarde hoofdtrainer Gert van Duinen al dat Go-Ahead de basiszaken beter op orde moet hebben. “Zoals trainen op een heel veld en bijvoorbeeld de medische verzorging door de week”, sprak Van Duinen. 

Team onder 23

Hamer noemt nog een aantal zaken. “Er moet een betere aansluiting komen tussen de jeugd en de senioren”, benoemt hij zijn eerste punt. Daarom gaat Go-Ahead een talententeam onder de 23 opzetten. “Dit team gaat oefenen tegen ploegen uit de tweede, derde of vierde klasse. Zo ondervinden deze spelers weerstand en dat is goed voor hun ontwikkeling.” Hamer vindt dat er bij talenten niet alleen moet worden gekeken naar voetbaltechnische zaken, maar ook naar verschillende gedragscomponenten, zoals mentaliteit.  

Betere doorstroming

Volgens Hamer moet er een plan komen om de randvoorwaarden zo in te vullen dat jeugdteams op een hoger niveau gaan spelen. “Ook dat zal in nauw overleg met de TC-jeugd uitgewerkt moeten worden. Zo’n twaalf jaar terug speelde A1 in de tweede divisie. Dat had heel veel aantrekkingskracht en heeft op een meer natuurlijke wijze veel spelers voor het eerste opgeleverd. Daar streven we naar. Door het niveau van de jeugd op te krikken krijg je een betere doorstroming.” Ook wil de TC het gat tussen het tweede en derde verkleinen. “Zo voorkom je dat spelers kiezen voor een andere club of gaan voetballen in een recreatieteam. Het uiteindelijke doel is dat het derde ook een prestatieteam wordt. Zo voorkom je dat jongens die afvallen voor het tweede ‘verzuipen’ in de rest van de vereniging.” 

Weg van de geleidelijkheid

De TC heeft op 21 november een presentatie gehouden voor het dagelijks bestuur over de nieuwe koers. De doelstelling is om Go-Ahead op termijn hoofdklassewaardig te laten zijn in alle facetten van de vereniging. En dat vergt tijd. Volgens Hamer kiest Go-Ahead voor de weg van de geleidelijkheid. Met korte doelgerichte plannen wil de TC samen met de hele vereniging toewerken naar het uiteindelijke hoofddoel.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.