Vlnr: Henk Timmerman, Reinier Krediet en Piet ten Klooster.
Vlnr: Henk Timmerman, Reinier Krediet en Piet ten Klooster. Foto: Gerard Meijeringh

De onmisbare schakel in de sport: Deel 2: Onderhoudsploeg AV Isala ‘96

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Vrijwilligers zijn onmisbaar in de sportwereld. Dat is al tijden bekend, maar tijdens de coronacrisis blijken deze mensen eens te meer goud waard. In deze rubriek aandacht voor deze onmisbare schakels in de sport. In deel 2 staat de onderhoudsploeg van Atletiekvereniging Isala ’96 centraal. Deze groep van elf personen werd onlangs beloond met de Kamper Vrijwilligersprijs.

In de Isala-kantine op Sportpark Hagenbroek doen Henk Timmerman, Reinier Krediet en Piet ten Klooster hun verhaal. Samen met nog acht andere vrijwilligers doen ze iedere week verschillende klussen voor de vereniging. “Gezamenlijk maken we flink wat uren voor de vereniging. Elke dinsdag, van 9.00 tot 12.00 uur”, vertelt Timmerman. 

Eisen

Ten Klooster pakt vervolgens het boek waarin het wedstrijdreglement van de atletiek staat beschreven. “Of je nu een wedstrijd hebt in Tokio, het Olympisch Stadion in Amsterdam of hier bij Isala. Dat moet niet uitmaken. Alles moet aan dezelfde eisen voldoen. Dat staat allemaal in dit boekje beschreven. Wij moeten ervoor zorgen dat onze accommodatie aan alle eisen blijft voldoen”, legt Ten Klooster uit. 

Onderhoud

Zo houdt de onderhoudsploeg zich bezig met de onderhoud van installaties, zoals bijvoorbeeld de installatie voor het polsstokhoogspringen. “Alles moet blijven functioneren. Daarom zorgen we voor preventief onderhoud. Eigenlijk zou de gemeente dit moeten doen. Het enige wat de gemeente doet is het maaien van het gras. Eén keer in de twee jaar komt de atletiekunie langs om de hele baan te keuren. Zaken zoals de veiligheid, de springkussens en de kunststoflaag”, zegt Krediet.

Goede samenwerking 

De drie vrijwilligers zijn lovend over de samenwerking met de gemeente. “We hebben goede contacten met de gemeente. Met Arno Kalter werken we prima samen. Als er iets kapot is, dan wordt dat als je geluk hebt nog dezelfde dag gerepareerd”, vertelt Timmerman. 

Krediet vult aan dat ze gebruik mogen maken van de machines en apparatuur die staan in de garage van de gemeente op het sportpark. “De liefde komt van twee kanten”, grapt Ten Klooster. “Wij onderhouden de boel goed. De gemeente speelt daar goed op in om ons te stimuleren. Wij doen steeds meer voor de gemeente. De gemeente komt bij onkruid pas in actie als het 26 centimeter hoog staat. Wij halen het onkruid weg, knippen de heggen en de kantjes. Ook vangen we mollen. Als we dat niet doen, wordt het hele veld omgeploegd”, aldus Krediet.

Lijstje

De lijst van werkzaamheden van de onderhoudsploeg is lang. Krediet komt met een lijstje. Op een papiertje staan de werkzaamheden die de vrijwilligers op 7 december hebben verricht. “Kijk, zegt Krediet. “Controle legionella, reparatie van de dakgoot, het opruimen van de berghut, het maken van de bak voor de speren, het verwijderen van bladeren op de baan, het witten en schimmelvrij maken van de doucheruimtes en het schoonmaken van de medaillekast in de kantine”, somt hij op. “We doen nog veel meer. Groenonderhoud en het controleren van de klimhoek op veiligheid.” 

Timmerman legt even de nadruk op het Allert Hagendoornpad, die is gelegen rondom het atletiekcomplex. “We zijn bezig met snoeien van overhangende takken”, zegt Krediet. “Als je niets doet, groeit alles dicht”, vult Ten Klooster aan. Krediet legt nog even uit dat de onderhoudsploeg ook veel blootliggende wortels weghaalt op het Hagendoornpad. Wel zo veilig voor de lopers. Andere klussen komen ook nog ter sprake. Schilderwerk, schoonmaken van het buitengebouw en het maken van het afdak.

Goud

De elf vrijwilligers van de onderhoudsploeg zijn goud waard voor de atletiekvereniging uit Kampen. “Ja, dat is zo”, knikt Timmerman instemmend. “Als we drie maanden niks doen kan iedereen hier wel stoppen met atletiek”, vult Ten Klooster aan. Maar AV Isala ’96 hoeft niet bang te zijn. De vrijwilligers gaan nog wel even door. “We gaan door zolang als het kan. Het is zo’n gezellige groep”, aldus Krediet. “En voor iedereen is er passend werk”, zegt Ten Klooster. 

Waardering 

De leden van de onderhoudsploeg zijn erg blij met de Kamper vrijwilligersprijs. “Het is toch een stukje waardering”, zegt Timmerman. “Ik heb het idee dat veel mensen het normaal vinden wat we allemaal doen”, vervolgt Krediet. “Misschien zien onze leden nu eens een keer wat we allemaal doen. Veel mensen zien het echt niet. Maar als groep maken we wel elke maand gezamenlijk tussen de 60 en 80 uur voor de vereniging. Dat doen we wel met heel veel plezier. Het is heel dankbaar werk”, besluit Ten Klooster.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.