Een beeld van SVI-KHC. De vraag is of beide ploegen elkaar op 5 februari weer treffen.
Een beeld van SVI-KHC. De vraag is of beide ploegen elkaar op 5 februari weer treffen. Foto: John Zoetebier

KNVB mikt op herstart amateurvoetbalcompetities begin februari

Sport

ZEIST - De KNVB heeft een scenario voor een herstart van de competities in het amateurvoetbal naar buiten gebracht waarbij er wordt uitgegaan van het gunstigste scenario. In dat geval worden de coronamaatregelen per 15 januari versoepeld, kan er weer worden getraind en mikt de KNVB op een herstart in het eerste weekeinde van februari.

Op 26 november bepaalde het kabinet dat er met ingang van zondag 28 november sporten na 17.00 uur niet meer was toegestaan. Dat bracht de KNVB in een lastig parket. Wedstrijden spelen in het weekend was nog wel toegestaan tot 17.00 uur, maar door de maatregelen kon er ’s avonds niet meer worden getraind. 

Vervolgens besloot de KNVB om het competitieprogramma in de A-categorie (prestatieve competities) in het eerste weekeinde van december te schrappen. Wel mochten clubs op vrijwillige basis inhaalduels spelen. Daar werd in deze regio mondjesmaat gebruik van gemaakt. In het Kamper voetbal was dat in het standaardvoetbal niet het geval. 

Op 2 december besloot de KNVB om de competities in de A-categorie stil te leggen tot half januari 2022. Vervolgens speelden clubs verschillende oefenwedstrijden om ritme te houden. Vanaf 19 december ging Nederland in lockdown en is buitensporten voor volwassenen vanaf 18 jaar toegestaan met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand.

De KNVB hoopt dat de maatregelen snel worden versoepeld, maar beseft dat voetballers tijd nodig hebben om weer fit te worden. Spelers ouder dan 18 jaar mogen immers alleen nog maar in tweetallen trainen en  niet ’s avonds. Wanneer de coronamaatregelen vanaf 15 januari worden versoepeld en spelers weer normaal kunnen trainen, gaat de voetbalbond uit van een periode van drie weken waarin spelers weer wedstrijdfit kunnen worden. 

De herstart staat gepland voor het weekend van 5 en 6 februari. Het wordt nog een pittige opgave om de competities op tijd uit te spelen. Dit kan alleen door meer weekenden te benutten. Zo wil de KNVB competitievoetbal plannen in het carnavalsweekend van 26 en 27 februari en in het weekend van 5 en 6 maart. Daarnaast wordt er in het paasweekeinde een dubbel programma ingepland. 

De laatste speelronden in de competities staan gepland voor 28 en 29 mei. Als de coronamaatregelen per 15 januari niet worden versoepeld, lijkt dat een onmogelijke opgave te worden en zal de KNVB een ander scenario moeten bedenken.