Jordan Weggelaar (r) wil zijn periode bij Reflex goed afsluiten.
Jordan Weggelaar (r) wil zijn periode bij Reflex goed afsluiten. Foto Tennekes

Jordan Weggelaar: ‘Nieuwe inzichten door corona’

Sport

KAMPEN - Jordan Weggelaar stopt aan het einde van dit seizoen bij de volleyballers van Zalsman/Reflex. “Enerzijds was het voor mij een moeilijke beslissing, maar corona heeft tot nieuwe inzichten geleid”, aldus Weggelaar.

Tijdens de coronacrisis is het steeds duidelijker naar voren gekomen. Het stilleggen van de sport is niet bevorderlijk voor de motivatie van sporters en leidt tot ledenverlies bij verenigingen. Maar ook trainers hebben er mee te maken. 

Ritme verstoord

“Jarenlang zit je in een bepaald ritme dat alleen in de zomer wordt onderbroken. Vervolgens begin je dan met de spelers aan iets nieuws”, zegt Weggelaar. Maar in de coronatijd werd het ritme danig verstoord. 

“Neem nu het afgelopen seizoen. We hadden een goed team dat voor promotie kon meedoen. Vervolgens ging de competitie in het slot. Dat was een enorme domper. Dan zit je ineens thuis en ontstaat er ruimte voor andere dingen. Je komt erachter dat het trainersvak ongemerkt heel veel tijd kost. Dat leidde tot nieuwe inzichten, ook omdat het seizoen als een nachtkaars was uitgegaan. En na het afgelopen seizoen vertrok Niels Lipke naar Taurus en stopte Willem-Maarten Heints. Daarmee werd het ideale plaatje om zeep geholpen. De kwaliteit van de ploeg werd een stuk minder.”

Afstandsverhaal

Toch was het voor Weggelaar absoluut geen issue om na de zomer van 2021 niet door te gaan. “Ik wilde een vol seizoen draaien met Reflex, maar vervolgens stond corona weer in de weg. Dan krijg je minder energie. Daarnaast kwakkelden we met blessures en zaten we met de invulling van de libero-positie. Toen kreeg bij mij het afstandsverhaal een steeds grotere invloed. Toen heb ik tegen mezelf gezegd dat het wellicht verstandig zou zijn om na dit seizoen te stoppen”, aldus Weggelaar, die steeds de afstand van Mariënberg naar Kampen moet overbruggen. 

Weggelaar ging in oktober in gesprek met de technische commissie. “Toen heb ik gezegd dat ze er niet vanuit moesten gaan dat ik na dit seizoen nog door zou gaan bij Reflex. Toen vervolgens de competitie weer werd stilgelegd door de coronamaatregelen vond ik het mooi geweest. Bij de eerste training van dit jaar heb ik de spelers ingelicht”, aldus Weggelaar.

Voorbereidingstijd

De eerste training was een gekke gewaarwording voor Weggelaar. “We hadden elkaar zes weken niet gezien. Gekscherend heb ik me voorgesteld en iedereen een boks gegeven”, zegt Weggelaar met een lach. Er is goede hoop voor de amateursport. Het lijkt erop dat het kabinet weer wedstrijden toestaat. Dat betekent dat de competities weer kunnen worden opgestart. Weggelaar hoopt wel dat hij van de volleybalbond Nevobo voldoende tijd krijgt om op een goede manier toe te kunnen werken naar de herstart van de competitie. “Normaliter heb je na de zomervakantie zes weken. Dat is nu wel veel, maar vier weken vind ik minimaal. Maar ik verwacht niet dat we zoveel tijd gaan krijgen. Dat maakt het lastig.” 

Drive

Weggelaar stopt aan het einde van dit seizoen, maar dat zorgt zeker niet voor minder motivatie bij de volleybaltrainer. “Ik heb de drive om er iets moois van te maken. We gaan op zoek naar beleving. Ik wil mijn periode in Kampen goed afsluiten. We staan nu achtste, maar de verschillen zijn klein. We hebben als doel om de top vier binnen te dringen en de jongens hebben de intrinsieke motivatie om daar voor te gaan.” 

Wel heeft Reflex te maken met een groot nadeel. “Wij zijn uitgeschakeld in het bekertoernooi, maar zes ploegen uit onze topdivisie zitten daar nog in. Zij hebben daarom een topsportstatus gekregen en mochten doortrainen, terwijl wij in deze periode hebben stilgestaan. Dat is een klein hiaatje”, aldus Weggelaar.

Weggelaar stopt als clubtrainer, maar hij neemt niet geheel afscheid van het trainersvak. Hij blijft trainer/coach van het nationale volleybalteam van defensie. Van 16 tot en met 23 juli is hij met het Nederlandse defensieteam als trainer/coach actief op het WK in Sri Lanka. Hij verheugt zich op dit toernooi. “Ik heb jarenlang gespeeld in dit team en ben vervolgens verder gegaan als trainer. Ik steek er veel energie in en krijg ook veel energie terug”, besluit Weggelaar.

WK

Weggelaar stopt als clubtrainer, maar hij neemt niet geheel afscheid van het trainersvak. Hij blijft trainer/coach van het nationale volleybalteam van defensie. Van 16 tot en met 23 juli is hij met het Nederlandse defensieteam als trainer/coach actief op het WK in Sri Lanka. Hij verheugt zich op dit toernooi. “Ik heb jarenlang gespeeld in dit team en ben vervolgens verder gegaan als trainer. Ik steek er veel energie in en krijg ook veel energie terug”, besluit Weggelaar.