Arjan Wiegers thuis op de bank, ruim twee weken na de operatie.
Arjan Wiegers thuis op de bank, ruim twee weken na de operatie. Foto: Gerard Meijeringh

Arjan Wiegers ziet revalidatie na kruisbandblessure als grote uitdaging

Sport

KAMPEN - Voor Arjan Wiegers was 2021 een vervelend jaar. De buitenspeler van IJVV raakte op 30 oktober zwaar geblesseerd aan zijn linkerknie in de wedstrijd tegen Quick ’20 en liep een zware kruisbandblessure op. Na een operatie in december staat 2022 in het teken van revalideren.

We gaan even terug naar zaterdag 30 oktober. IJVV moet het op deze dag opnemen tegen het sterke Quick ’20. “’s Ochtends voelde ik me niet fit en toen heb ik Emiel (IJVV-trainer Emiel Diender, red.) gebeld. ‘Dan brengen we je in de tweede helft’, zei Emiel. Bij een 0-1 achterstand kwam ik er direct na de rust in. Daarna ging het fout bij een omschakelmoment. Ik wilde een bal blokken. Toen ik me omdraaide voelde ik een knak. Ik probeerde een stap te zetten en zakte door mijn knie heen. Dan weet je gelijk dat het fout zit”, aldus Wiegers.

Nieuwe kruisband

Uiteindelijk bleek de voorste kruisband afgescheurd te zijn. Op 15 december werd hij geopereerd. “Het kon niet eerder. Er zat nog teveel vocht in mijn knie. Ze hebben een nieuwe kruisband gemaakt vanuit mijn hamstring”, legt de aanvaller van IJVV uit. “Ter versteviging hebben ze een extra stuk aangebracht dat is weggehaald uit mijn buitenkniepees. Dat werkt als soort van slot op de deur. Alles heeft anderhalf geduurd. Ik moest een nacht blijven”, aldus Wiegers, die in een privékliniek in Naarden werd geopereerd. “In Zwolle kon ik niet terecht. Zelfs een half jaar later had dat nog niet gekund. Er is iets stuk in je knie. Dan wil je het zo snel mogelijk laten herstellen.” 

Geen prutsers

Voor de operatie won hij veel informatie in bij tal van personen en op de site fckruisband.nl. Over een operatie en het revalideren. Zo kon Wiegers een weloverwogen beslissing nemen. “Het overkomt je. Dan ga je mensen om je heen zoeken die verstand van zaken hebben en waar je een goed gevoel bij hebt. Dat begint al bij degene die opereert en gaat verder tot de fysiotherapeut die je begeleidt. Ik heb me laten opereren door een specialist die ook lezingen geeft op fckruisband.nl. Je wilt geen prutsers aan je knie hebben.”

Positief

Inmiddels is het 24 januari en gaat het uitstekend met Wiegers. Onder leiding van fysiotherapeut Patrick Mookus werkt hij aan zijn herstel. “Ik lig voor op schema en loop al zonder krukken. Twee keer per week sta ik bij Mookus op de loopband en thuis heb ik een hometrainer. Het gaat prima. Dat stemt me heel positief, al besef ik heel goed dat ik ongetwijfeld nog te maken ga krijgen met tegenslagen in het revalidatieproces.”

Geen peanuts

Wiegers is inmiddels 32 jaar. “Ik heb nooit een zware blessure gehad. Dit is de eerste keer. Ik heb zoveel medespelers gezien met een kruisbandblessure. Dit is de meest gevreesde blessure die je kunt oplopen als voetballer. Ik heb de docu van Cerny van FC Twente gezien. Dan zie je wat er op je afkomt als je revalideert na een kruisbandblessure. Dat is geen peanuts”, aldus Wiegers.

“Je moet geduld en discipline hebben. Dat is het zwaarste. Geleidelijk aan worden de stapjes die je maakt om het einddoel te halen steeds kleiner. Dan moet je doorgaan en discipline houden. Ik heb veel kaartjes en appjes gehad. Dat motiveert je om door te gaan. Een dag na de wedstrijd tegen Quick ’20 zat mijn kamer al vol met ploeggenoten. Dan zie je hoe close IJVV is. We waren met elkaar goed bezig bij IJVV. We waren wat aan het opbouwen. Voor mij was het ineens over. Dat frustreert.”

Betrokken blijven

Toch doet Wiegers zijn best om betrokken te blijven bij IJVV. “Je bent er nu minder een onderdeel van, maar je wilt toch je steentje bijdragen. Via gesprekken en door naar wedstrijden en trainingen te gaan. Ik probeer onderdeel te blijven uitmaken van het team. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk, maar het wordt wel gewaardeerd. In goede en slechte tijden moet je met elkaar door.”

Uitdaging

Wanneer hoopt Wiegers zijn rentree te maken bij IJVV? Heeft hij een datum in zijn hoofd? “Ik wil superfit terugkomen. De revalidatie is lang. Natuurlijk zie ik daar tegenop, maar het is ook een grote uitdaging. Revalideren kun je niet alleen. Ik ben dankbaar dat mensen mij helpen. Ik hoop in het begin van volgend seizoen weer te kunnen spelen. Dat is mijn doel, maar het allerbelangrijkste is dat alles weer helemaal goed komt.”