Johan Pitstra wil met DOS laten zien dat de ploeg in de eerste klasse thuishoort.
Johan Pitstra wil met DOS laten zien dat de ploeg in de eerste klasse thuishoort. Foto: Gerard Meijeringh

Johan Pitstra wil het woord degradatie niet in de mond nemen

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - DOS Kampen legde vorige week maandag Johan Pitstra vast als nieuwe hoofdtrainer voor de komende anderhalf jaar. Hij komt uit de koker van Edwin Kwakkel, die na het vertrek van Marcel Post en Henk de Velde tijdelijk fungeerde als interim-hoofdtrainer. Pitstra en Kwakkel kennen elkaar goed. “Zonder Edwin was ik hier niet ingestapt”, aldus Pitstra.

Pitstra en Kwakkel voetbalden twee jaar samen bij ACV en later voetbalde Kwakkel nog onder Pitstra, toen die actief was als trainer van ACV 2. “Edwin en ik hebben een klik. We zijn allebei heel gedreven en kunnen duidelijkheid scheppen naar de groep en naar personen. We zijn van dezelfde generatie.” 

Zachte landing

Kwakkel vertelde onlangs dat hij voorlopig aanblijft als trainer bij DOS en zo wil zorgen voor een zachte landing voor Pitstra. “Ik denk dat Edwin nu wel even heel belangrijk voor mij is. We hebben nog achttien wedstrijden te gaan en ons doel is handhaving. Dat wordt moeilijk genoeg. Hij weet beter hoe moeilijk het is. Ik ken natuurlijk nog niet de kwaliteiten van de spelers en de kracht van de competitie. Hij kent de jongens en de klasse. Waarom reageert iemand zus en zo? Dat is voor mij heel belangrijk.” 

“Ik wil de groep zo snel mogelijk leren kennen. Het is jammer dat we door de week voorlopig niet kunnen trainen. Hoe we dat gaan oplossen? We zullen ons eerst aan de zaterdagen moeten houden. Zo gauw als het kan, gaan we weer los en gaan we drie keer per week trainen.”

Goed gevoel 

Pitstra had gelijk een goed gevoel bij DOS. “Met de mensen die in het bestuur zitten. Ik weet wat ze willen en verwachten. En de menselijkheid, gelijk al”, aldus Pitstra, die geen moment heeft getwijfeld om in te stappen bij DOS, ondanks het feit dat de coronamaatregelen zijn klus in Kampen er niet gemakkelijker op maken. “Ik wil graag spelen zoals ik in mijn hoofd heb. Dat kan nu nog niet. De jongens zijn nog niet fit genoeg. Ik kan wel iets willen, maar het moet wel kunnen. Teams gaan ploegen die onderaan staan onder druk zetten. Daar zullen we mee moeten omgaan. Maar ik ken de kwaliteiten van mijn spelers nog niet”, aldus Pitstra.

Risico

Is dat voor hem een risico? “Natuurlijk. Ik wil komend seizoen ook eerste klasse spelen. Maar ik stap in een heel goed verleden qua DOS en hoe de club het voetbal ademt. En ik heb natuurlijk ook gesprekken gehad met Edwin, zodat ik heus wel weet of DOS eersteklassewaardig is en op dit niveau kan blijven spelen. Ik heb dat ook gevraagd. Daar is volmondig ja op gezegd. Zonder Edwin was ik hier niet ingestapt.”

Vertrouwen

Pitstra weet dat er geen garantie voor succes is. “Maar er zijn nog achttien wedstrijden te spelen. Dat is meer dan de helft. Zo heb ik er wel naar gekeken. Je kan in een flow komen en dan gaat het hard met steeds drie punten. Als je goed speelt maar wel verliest, dan moet je vertrouwen houden dat het wel een keer goed komt. Dat is belangrijk. Vertrouwen in het systeem, in het spel, in elkaar, in wat we willen. Dat is de missie. Dat moet een keer goed vallen. Dat is een ook wel weer een uitdaging. Ik denk dat het ook goed is dat ik de jongens nog niet goed ken. Ik sta er onbevlekt in.”

Gogme

Wat is Pitstra voor een type trainer? “Ik mis bij heel spelers een stukje gogme. Leiderschap, dat soort dingen. Voetbal is gogme. Je hebt het of je hebt het niet, maar je kunt ook sommige dingen leren. Dat mis je de laatste tijd wel veel meer op amateurniveau. Ik was als speler de nummer tien en dacht meerdere stappen vooruit. Dat mis ik bij spelers en dat is moeilijk te leren. Ik hou van verzorgd voetbal en ook durven te voetballen.” 

“Je hebt verlengstukken nodig in het veld die dingen ook zien. Als je die niet hebt, dan moet je het vanaf de kant doen. Het is nu vaak van ‘ja, maar’ of ze geven elkaar op de kloten. Je bent als trainer soms meer manager dan trainer en Edwin is een ideale manager. Het is mooi dat hij dit voor mij doet.”

Degradatie 

Het woord ‘degradatie’ komt niet in hem op. “Daar wil ik niet over nadenken”, zegt Pitstra. “Ik vind het heel fijn dat ik voor anderhalf seizoen heb getekend. Dat heb ik bewust gedaan. Ik wil laten zien met DOS dat we in de eerste klasse thuishoren. Een trainer die voor een half jaar tekent, zal het niet zo voelen als ik het voel als het fout gaat.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44