Afbeelding
Foto Tennekes

Groen licht voor 2Bruggenloop op 26 maart met publiek

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - De organisatie van de Ned Air 2Bruggenloop is eruit. De derde editie van het evenement gaat door op zaterdag 26 maart. Na de recente versoepelingen en gesprekken met onder andere de gemeente lijkt niets het doorgaan van de 2Bruggenloop nog in de weg te staan. “We kunnen nu doorpakken”, spreekt Jeroen van Veen namens de organisatie van AV Isala ’96. Nieuw is dat lopers bij de 2Bruggenloop nu ook kunnen kiezen voor de halve marathon.

Het organiseren van een groot hardloopevenement als de 2Bruggenloop blijft behelpen. Kan het wel of niet doorgaan en wat kan allemaal wel en wat niet? De organisatie moet er haast een punthoofd van hebben gekregen. Corona zat de tweede editie diverse keren in de weg. Zo bleek het organiseren van de tweede editie op 28 maart 2020 niet haalbaar. Daarna werd gekozen voor 17 oktober, maar ook toen ging het evenement niet door. Daarna ging er een streep door 27 maart 2021. Vervolgens ging het evenement wel door op 16 oktober 2021. Deze editie brak alle records met 1.300 deelnemers. Jammer was alleen dat er geen publiek bij mocht zijn.

Dat zal op 26 maart wel het geval zijn, ijs en weder dienende, zo luidt een uitdrukking, die zeker actueel is in coronatijd. Maar als alles volgens plan verloopt krijgt het hardloopevenement weer een extra dimensie door het aanwezige publiek. Wel worden er door het kabinet grenzen gesteld. De organisatie gaat nu uit van zo’n 1.500 toeschouwers op het Van Heutszplein. Zij moeten wel een QR-code laten zien. En wellicht volgen er nog meer versoepelingen en is er dan nog meer mogelijk. De organisatie is in ieder geval enorm blij dat er weer publiek bij mag zijn. De 2Bruggenloop moet uitgroeien tot een zeer sfeervol evenement. Publiek is daarbij een essentiële schakel. En op 26 maart is het ook Bandjesavond. Een mooie gelegenheid om na de finish lekker na te genieten in een van de Kamper kroegen.

In ieder geval is de 2Bruggenloop wel gegroeid wat betreft het aantal deelnemers. Bij de eerste editie in 2019 deden een kleine 1.000 lopers mee. Vorig jaar waren er 1.500 inschrijvingen en deden zo’n 1.300 mensen daadwerkelijk mee. De organisatie wil niet hoog inzetten. “Normaal gesproken hebben mensen een half jaar tijd om zich in te schrijven. Nu is dat zes weken. Dat is nogal een verschil”, aldus Van Veen. Wel meldt hij dat zich al 650 mensen zich hebben ingeschreven. Dat is veelbelovend. Voeg daarbij het feit dat hardlopers dolgraag weer een wedstrijd willen lopen. Te lang heeft de sport stilgestaan en de 2Bruggenloop is een van de eerste grote hardloopevenementen op de kalender. Dat kan wel eens voor een grote toeloop gaan zorgen. Daar komt nog bij de 2Bruggenloop is uitgebreid met een halve marathon. De andere onderdelen zijn de Kidsrun, de 5, 10 en 15 kilometer en de Businessrun. Opgeven kan via 2bruggenloop.nl

Gerard Meijeringh