DOS slaat toe in zes minuten en pakt dure punten tegen wisselvallig Go-Ahead

KAMPEN - DOS Kampen was zaterdag de terechte winnaar van de stadsderby tegen Go-Ahead Kampen (4-2).De poelänten legden de basis van deze broodnodige zege in een tijdsbestek van zes minuten waarin Go-Ahead veel te veel ruimte weggaf en werd geslacht in de omschakeling. De 3-0 achterstand kon Go-Ahead in de tweede helft niet meer rechtzetten.

In een heerlijke sfeer ontpopte de Kamper derby zich al snel tot een open wedstrijd. In de 12e minuut kreeg Allan Bakker de eerste grote kans in deze wedstrijd. Twan Knul had een goede pass in huis. Bakker ging alleen af op keeper Go-Ahead-keeper Steven Vonk, maar wachtte iets te lang. Go-Ahead-verdediger Nick Kuipers wist met een goede tackle de 1-0 te voorkomen. Vier minuten later kreeg Go-Ahead zowat hulp van buurman DOS. Toine Mulder werkte de bal bijna in eigen doel. De bal belandde tegen de onderkant van de lat.

Daarna braken zes gouden minuten aan voor DOS, waarin het drie keer scoorde en Go-Ahead in de omschakeling veel te veel ruimte weggaf. In de 20ste minuut liet Twan Knul zijn kwaliteiten zien. Hij draaide weg van zijn tegenstander en schoot raak. De bal vloog via de onderkant van de lat binnen. Twee minuten later kon DOS niet profiteren van een slechte uittrap van keeper Vonk. Al snel viel de 2-0 alsnog. Weer lag het helemaal open bij Go-Ahead. De vrijstaande Allan Bakker draaide zich de drukte in, maar vond Matthijs de Blok, die raak schoot. De opwindende momenten volgden elkaar in rap tempo op. Robin Mulder wist de 2-1 te voorkomen door vanaf de doellijn de bal weg te ruimen. In de 26ste minuut viel de 3-0. Dit keer was Allan Bakker de doelpuntenmaker, waarbij DOS opnieuw alle gelegenheid kreeg om een succesvolle omschakeling te plaatsen. Na deze enerverende zes minuten moesten beide ploegen even bekomen van alle inspanningen en gebeurtenissen. Tot de rust gebeurde er weinig meer.

Na rust was Go-Ahead een stuk beter bij de les en gooide het veel meer energie in de wedstrijd. Dat leidde al in de 46ste minuut tot een grote kans voor Kees Tol. Hij ging alleen af op het doel, maar liet deze kans liggen. Doelman Kevin Dijkstra bracht redding. Drie minuten later had Go-Ahead wel succes. Dyon Kleppe stond in de zestien helemaal vrij en kon de 3-1 binnen tikken. In de 54ste minuut had Allan Bakker DOS op 4-1 kunnen brengen. Reza Hosseini dekte verkeerd en werd simpel afgeschud door Allan Bakker. Vervolgens verrichtte Go-Ahead-doelman Steven Vonk een goede redding.

Allan Bakker had in de 78ste minuut pech dat hij de lat raakte. Zo bleef Go-Ahead nog in leven. In het begin van de blessuretijd werd de spanning opgevoerd. Dennis van der Wal kopte raak uit een corner. De DOS-supporters stonden even onder hoogspanning, maar even later werd het duel definitief beslist. Invaller Mitchell Hooisma brak door aan de rechterkant en legde de bal panklaar voor Mark Sollie, die simpel de 4-2 kon aantekenen.

De zege was belangrijk voor DOS en ook broodnodig. De ploeg staat nu boven de degradatiestreep. DOS ’37 en De Merino’s, de nummers twaalf en dertien op de ranglijst, hebben twee punten minder. Komende zaterdag speelt DOS het belangrijke degradatieduel bij DOS ’37.

DOS-trainer Johan Pitstra was na afloop opgelucht. “Tuurlijk, dat is iedereen. In de tweede helft was Go-Ahead gevaarlijk met lange ballen. Op een gegeven moment had Matthijs de Blok kramp en kon Allan Bakker niet meer rennen. Die moest ik wisselen. Dan zit je toch niet rustig op de bank. Dit hadden we echt even nodig. Volgende week moeten we laten zien dat dit zin heeft gehad.”

Go-Ahead-trainer Hans van Zuiden was teleurgesteld over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. “We hadden afgesproken om dezelfde arbeid te leveren als de tegenstander en de organisatie goed voor elkaar te hebben. Maar als je dan ziet hoe we de wedstrijd beginnen. Daar mankeerde nogal wat aan. We lieten de spelers van DOS zo uit onze rug lopen. We waren geen collectief. Je voetbalt pas beter dan een tegenstanders als je dezelfde arbeid levert. Als we dat in de eerste helft goed voor elkaar hadden gehad, waren we nooit zo geslachtofferd. Ons team viel totaal uit elkaar. Dinsdag hadden we zo goed gespeeld en dan ga je tegen DOS zo van start. Het is veelzeggend. We zijn niet stabiel. Dat is ons seizoen.”