Een sfeervol beeld van de Zalkerloop.
Een sfeervol beeld van de Zalkerloop. Foto: Tennekes

Deelnemers zweten wat af bij tweede editie Zalkerloop

· leestijd 1 minuut Sport

ZALK - Na drie jaar konden hardlopers afgelopen zaterdag eindelijk weer genieten van de Zalkerloop. De tweede editie van De Zalkerloop werd een hele warme. Met temperaturen van zo’n 25 graden was het zweten voor de deelnemers.

In 2019 werd de Zalkerloop voor het eerst georganiseerd en de deelnemers waren zeer enthousiast over het mooie parcours. Daarna kwam corona en werd de loop in 2019 en 2020 op virtuele wijze opgezet.
Dit jaar mocht het eindelijk weer, maar de organisatie moest wel wat hindernissen overwinnen. Pas in februari kon een evenementenvergunning worden aangevraagd. Daarom kon de Zalkerloop niet meer in mei worden gehouden en werd uitgeweken naar juni. Dat lijkt eenmalig. Bij de eerste editie ontpopte de Zalkerloop zich tot een ideale voorbereiding voor populaire loopevenementen, zoals de Zwolse Halve Marathon, maar in juni kan dat niet. “Daarnaast ziet de natuur er in juni heel anders uit. In mei is de natuur veel frisser. Dat geeft jus aan ons loopfeestje, nu zijn de boterbloemen allang uitgebloeid. Ook zijn gepensioneerden al op vakantie. Graag de volgende Zalkerloop in mei”, sprak Ellie Pot namens de organisatie.

152 lopers hadden zich aangemeld via de voorinschrijving. “Niet iedereen is komen opdagen. Vanwege de hitte hebben zij andere keuzes gemaakt”, aldus Pot. Ook zijn verschillende lopers geswitcht van de 10 naar de 5 kilometer. Het was dan ook niet gek dat de 5 kilometer de meeste deelnemers trok. De organisatie had vooraf gehoopt op 200 deelnemers, maar dat zat er dus niet in. Volgens Pot heeft dat ook te maken met naweeën van corona. “Dat zie je ook bij andere loopevenementen. Mensen hebben minder getraind of zijn gestopt. Dat zie je terug in het aantal aanmeldingen.”
Maar liefst 50 kinderen deden mee aan de Kidsrun. De meeste kinderen kwamen van de Oranjeschool. Bij de basisschool uit Zalk werd van tevoren geoefend.

De organisatie van de Zalkerloop werkt samen met Atletiekvereniging De Gemzen uit Heerde. Daarom stonden ook verschillende jonge leden van deze vereniging aan de start bij de Kidsrun. En ook jeugdleden van AV Isala ‘96.

Vanwege de hitte moest de organisatie werken met een hitteprotocol. Het aantal waterpunten werd uitgebreid van twee naar vier. En bij het dorpshuis was een slang met water om snel te kunnen zorgen voor verkoeling bij oververhit geraakte deelnemers.
Zover kwam het niet. Het was afzien en zweten voor de deelnemers, maar ook niet meer dan dat. Het was een gemoedelijk loopfeestje, waar de Zalkers zeer tevreden op terugkijken. Ook was er een financiële meevaller. De organisatie deed een aanvraag voor een bijdrage uit een heropeningsfonds Kampen. “We krijgen 2.000 euro. Dat is ons donderdag toegezegd”, aldus Pot.

Gerard Meijeringh