Afbeelding
Foto: Jeroen Tempert

Dramatische ontknoping voor DOS Kampen

· leestijd 1 minuut Sport

VRIEZENVEEN - DOS Kampen is zaterdag gedegradeerd uit de eerste klasse. Een lang en moeizaam seizoen, waarbij de Kamper voetbalclub uiteindelijk via p/d wedstrijden het vege lijf moest zien te redden, kende een dramatische ontknoping in Vriezenveen. Tegenstander DOS ‘37 zegevierde met 4-3, waarbij het laatste doelpunt, een treffer van Olaf de Lange, pas viel in de slotminuten van de verlenging.

Dat was op een moment waarbij velen al dachten aan strafschoppen en na een wedstrijd waarin DOS Kampen eerst op achterstand kwam, maar daarna twee keer de leiding nam. “Ik had mijn lijstje met wie de strafschoppen zouden nemen al klaar liggen”, aldus DOS-trainer Johan Pitstra na afloop. Zo ver kwam het dus niet. Na de 4-3, en kort daarop het laatste fluitsignaal, drong het besef door en kwamen de emoties los.

Mede door de spanning die op het duel stond, kwam DOS niet tot goed voetbal. Anderzijds leken de Kampenaren het duel redelijk onder controle te hebben tegen DOS ‘37 dat een week eerder tegen IJVV een overtuigende eerste helft op de mat had gelegd. Ditmaal kwam DOS ‘37 eveneens op voorsprong. Senna Silva van der Veen wist te scoren. Door een eigen treffer werd het 1-1 en zodoende hielden de clubs elkaar na 45 minuten spelen in evenwicht.

Na rust drong DOS ‘37 aan en dat leidde tot een aantal gevaarlijke momenten. Het was echter DOS Kampen dat in de 59e minuut, door een fraaie treffer van Robin Mulder, op 1-2 kwam. In een tweede helft, waarbij het spel op een neer golfde, kwam DOS ‘37 weer op gelijke hoogte. Koen Nijkamp werkte een kwartier voor tijd de 2-2 binnen. Op deze warme middag in Vriezenveen vloeiden de krachten langzaam weg bij de spelers, maar oogde DOS ‘37 het meest fit. Toch was het DOS Kampen dat in de eerste helft van de verlenging andermaal op voorsprong kwam. Allan Bakker deed met zijn treffer de hoop in Kamper harten weer helemaal herleven. Door treffers van Martijn Olde Olthof en De Lange was het uiteindelijk toch de thuisploeg die aan het langste eind trok.   

Voor DOS Kampen betekent degradatie een enorme dreun. Volgens Pitstra past de manier waarop de wedstrijd werd verloren in het beeld van een ploeg die veel heeft gegeven maar dikwijls op beslissende momenten niet goed genoeg was. Pitstra: “Vandaag kregen we twee keer een tegentreffer vanuit een voorzet over rechts waarvan we vooraf hadden gezegd dat we daar alert op moesten zijn, omdat daar de kracht van DOS ‘37 ligt.” 

Terugblikkend op het seizoen concludeert de oefenmeester dat het een lang en moeizaam seizoen was. “We hebben een enkele goede fase gehad, maar over het algemeen was het te mager. Hoewel we wel meer punten hebben gepakt dan vorig seizoen”, aldus Pitstra. Vanwege de versterkte degradatieregeling was het alleen niet genoeg. De stap terug is een tik voor de voetballers, de supporters, de vereniging en ook voor Pitstra zelf. Pitstra: “Ik ben vorig seizoen halverwege ingestapt met de missie om degradatie te voorkomen. Dat lukte destijds en dat we nu alsnog degraderen komt heel hard aan.”   

Voor een uitgebreider verslag en reacties zie weekblad De Brug.

Afbeelding
Afbeelding