Afbeelding
Stock.

Celstraffen geëist voor beroving Burgwal Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De betaling van drugs met vals geld was de aanleiding voor wat het Openbaar Ministerie ziet als een gewelddadige beroving aan de Burgwal. Twee mannen hoorden donderdag celstraffen tegen zich eisen.

Een telefoon, 2.800 euro en een hond. Dat was de aangever kwijt nadat hij in de nacht van 8 juni dit jaar bezoek kreeg van drie heren. Een van hen, de 23-jarige T. G., had hem ketamine verkocht. Maar de aangever betaalde met vals geld. “We kwamen verhaal halen”, zei G. over die nacht. Met ‘we’ doelde hij op de eveneens 23-jarige medeverdachte N. Y. en een derde onbekend gebleven persoon. Ja, hij had een mes bij zich. Dat had Y. ook. Dat een van de drie de aangever met een honkbalknuppel sloeg, is onzin. En dat een van de drie de koper van de drugs neerstak is al helemaal ‘opgeblazen’. “Hij heeft zichzelf gestoken om het verhaal aan te dikken”, zei G. De verklaring van de aangever roept vragen op. Die nacht had het slachtoffer flink wat op. Een dag later was er helemaal geen 2.800 euro weg. En zijn gestolen hond bleek terug te zijn. Maar van een goed gesprek in de hal van de woning aan de Burgwal, waarvan G. rept, was evenmin sprake. Een getuige zag hoe de aangever door drie mannen naar buiten werd gesleurd. En hoe G. zijn zakken naging.

En is G. ‘Apotheek97’, de schuilnaam op berichtendienst Telegram van een drugsdealer uit Kampen? Zelf ontkent hij maar in de flat van zijn moeder en in zijn huis zijn flinke hoeveelheden drugs en een nep-pistool aangetroffen. G. zwerft op straat en die drugs waren voor eigen gebruik, zei hij. De officier eiste 36 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen hem. Onderdeel van de voorwaardelijke straf is dat hij zich laat behandelen aan zijn drugsverslaving. Hij wil dat zelf ook graag. Y. hoorde twee jaar waarvan een halfjaar voorwaardelijk eisen. Beide mannen zitten sinds de aanhouding in juni vast.

De twee advocaten menen dat de aangifte niet serieus te nemen is. De aangever liegt, zei advocaat Poppe. “Dit was helemaal geen overval.” Het handelen in drugs is gebaseerd alleen op vermoedens van de politie uit Kampen, stelt hij. Ook advocaat Jantina Rump noemde de vele rammelende verklaringen van de aangever. Zij wil dat Y. wordt vrijgesproken.

De uitspraak tegen beide verdachten volgt op 22 oktober.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05