Hoofdkantor NVAF in Harderwijk.
Hoofdkantor NVAF in Harderwijk. (foto: Maarten van Gemert)

Gemeente schikt niet met heibedrijf Van Dieren

Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In het debâcle rondom de bouw van het parkeerdek tegenover de Buitenhaven wil gemeente Kampen geen schikking treffen met heibedrijf Van Dieren. Wel is ze bereid tot een schikking met de Arbeidsinspectie. Die wijst een schikking met de gemeente af en wenst een uitspraak van de Raad van State over de tekortschietende voorbereidende bouwwerkzaamheden waarbij werknemers van Van Dieren ernstig ziek werden.

Na het slaan van 98 heipalen werd eind 2016 het werk stilgelegd dat de bouw van een nieuw parkeerdek aan de kop van de Noordweg moest voorbereiden. Onvoorzien veroorzaakten de trillingen van het heien schade aan omliggende bebouwing. Het koppensnellen na het heien, mocht wel doorgaan. Na de heiers werden ook de koppensnellers van Van Dieren ernstig ziek waarna, na Van Dieren, de inspectie de werkzaamheden stillegde. Over de vraag wie verantwoordelijk is voor welke gevolgen en financiële schade, wordt sinds die tijd gestreden door heibedrijf Van Dieren, gemeente Kampen en het ministerie van SZW waaronder de Inspectie SZW valt, voorheen Arbeidsinspectie genaamd.

Rechtmatigheid bouwstop
Volgens de gemeente had de inspectie het werk onterecht laten stilleggen. Zij diende een schadeclaim in. Hiertegen ging de inspectie in beroep. De Raad van State wees recent de partijen terug naar de onderhandelingstafel want overheden zouden niet tegenover elkaar voor de rechter moeten staan. Van Dieren schoof als betrokken partij aan, vertegenwoordigd door haar branchevereniging NVAF.
Inmiddels heeft de gemeente laten weten niet te willen schikken met Van Dieren om de uitspraak van de rechtbank overeind te houden. Dat is tegen het zere been van de inspectie want dat zou impliceren dat de inspectie niet proactief zou kunnen handelen en pas optreden als er ongelukken zijn gebeurd. Tevens wil de inspectie een uitspraak over het in de ontwerpfase aanduiden van risico’s bij werken in verontreinigde grond.

Adviesinwinning
Gemeente Kampen, en in haar voetsporen Royal HaskoningDHV als ontwerper, volgden het advies van Acta Safety Professionals. De NVAF zet echter vraagtekens bij de bekwaamheid van dat bureau om te komen tot een gedegen advies. Acta zou niet ver genoeg zijn gegaan in haar onderzoek en de gemeente zou tekort geschoten zijn in haar Arbowettelijke verantwoordelijkheden.
Nu twee van de drie partijen niet willen schikken, zal de Raad van State half november met een uitspraak moeten komen. Dit staat los van een ander geschil dat speelt. De NVAF wijst de conclusie af dat de heiers niet ziek zijn geworden van giftige dampen, zoals de gemeente met blijdschap meldde na een toxicologisch onderzoek in haar opdracht uitgevoerd.



Vervuilde grond bij werkzaamheden parkeerdek Buitenhaven in 2016