Afbeelding
Aangeleverd.

Humor met een boodschap: een brutaal mens

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Marcel Kalter)
Ik denk dat het in de zomervakantie van 2017 was. Lucy en ik zaten op het terras van de camping in Spanje onder het genot van een ‘capuchino con nata’ te kijken en te luisteren naar het optreden van een band. Het terras was bomvol. Hier en daar werd Corona gedronken, maar het virus was op dat moment nog in geen velden of wegen te bekennen.

Ik zat rustig met Lucy wat te ouwehoeren, toen ik voelde dat er iemand in mijn aura kwam. Ik draaide me om en keek in de helblauwe ogen van een ongeveer 10-jarige jongen. Hij had spierwit haar, een lekkere bruine kop en een enorme twinkeling in z’n ogen. ‘Heeft u een euro voor mij?’ vroeg het mannetje met een grote glimlach. ‘Waarom vraag je dat aan mij?’ antwoordde ik een beetje verbaasd. ‘Dat kun je toch beter aan jouw vader of moeder vragen?’ ‘Dat heb ik al gedaan, maar ik krijg van hen niets meer!’ De teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. ‘Waar heb je die euro voor nodig?’ Ik keek met een schuin oog naar Lucy. We waren allebei benieuwd naar zijn antwoord. ‘Ik wil nog een spelletje met mijn vriendje in de gamehal spelen. De stand is nu gelijk, maar we moeten nog één potje doen om te bepalen wie de winnaar wordt.’ Ik bewonderde het lef van dit ventje. Hij dacht niet in problemen, maar in oplossingen. Ik pakte mijn portemonnee en gaf hem een euro. ‘Dank u wel meneer!’ Hij rende naar zijn vriendje en  trots toonde hij hem tussen zijn duim en wijsvinger de gebietste euro. De volgende dag kwam ik hem tegen. Ik zag direct dat hij mij ook herkende. ‘En, wie heeft gisteren gewonnen?’ ‘Ikke…!’ zei hij blij. ‘Nog bedankt voor de euro meneer.’ ‘Graag gedaan jongen.’ Ik aaide hem nog een keer over z’n bol en heb hem de rest van de vakantie niet meer gezien.
Deze jongen heeft in mijn ogen goed door hoe het in het leven werkt. Op een nette manier kun je namelijk alles vragen. Werkelijk alles. Het is natuurlijk wel de toon, die de muziek maakt. Maar het is een feit dat als je ‘NEE’ sowieso hebt, je misschien wel een ‘JA’ kunt krijgen. Hij had nog een euro nodig en kreeg bij zijn ouders nul op het rekest. Hij heeft waarschijnlijk het terras rondgekeken en proberen in te schatten bij wie hij een goede kans zou maken. Ik was de uitverkorene en hij had gelijk. Ik vind dat mooi. Dit brutale mensje had even de halve wereld…