Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal. Aangeleverd.

Raadspraat Kampen Sociaal: Megasupermarkt in hartje IJsselmuiden, is dat nou wel een goed idee?

· leestijd 1 minuut Politiek

Eind januari besprak de gemeenteraad het voorstel van het college om toestemming te verlenen voor de bouw van een grote supermarkt midden in IJsselmuiden. Op de locatie Slenke Es, vlak bij het Markeresplein moet een supermarkt komen van 1650 m2, dat is heel groot. De PLUS is 750 m2. 

Het idee voor de bouw van een supermarkt ligt er al jaren en als onderzoek uitwijst dat er nog ruimte is voor een supermarkt dan zal Kampen Sociaal ook niet dwarsliggen. Maar met dit project is wel wat bijzonders aan de hand. Jarenlang was uitbreiding van het supermarktaanbod in IJsselmuiden een no go, zelfs de recente uitbreiding van de Boni heeft lange tijd op zich laten wachten. Twijfels waren er steeds of er een extra supermarkt bij moest komen. Maar door ‘nieuwe inzichten’ kwam er eind 2015, na onderzoek, een advies dat er nog ruimte was voor een supermarkt op de locatie van de Slenke Es. Bevolkingsgroei van IJsselmuiden is in dat rapport al meegenomen en er wordt dan ook al rekening gehouden met de uitbreiding van de Boni. De omvang van de nieuw te bouwen supermarkt zou idealiter 1000 m2 bedragen, met mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst. Het onderzoeksbureau adviseerde dat verplaatsing naar locatie Slenke Es van een van de discounters het beste is en dan bij voorkeur de Aldi. Als dat zou gebeuren zou dat een versterkende werking hebben voor het winkelcentrum. Dat zou in onze ogen ook een prima oplossing zijn geweest. Kort na het advies van 2015 besluit het vorige college in 2016 een overeenkomst te tekenen met een ontwikkelaar voor de bouw van een supermarkt met een oppervlakte van 1400 m2. De wonderbaarlijke stijging is op dat moment kort besproken in de raadszaal. We zijn nu een paar jaar verder en er lijkt geen eind aan de stijging want er komt weer 250 m2 supermarkt bij. Een megasupermarkt kan best een groot succes worden voor die ondernemer. Voor de andere supermarkt aan het Markeresplein worden de druiven wel heel erg zuur. Niet de zogenoemde versterking maar het einde van de supermarkt wordt gevreesd. 

Kampen Sociaal heeft wel andere wensen. Wij zien naast een nieuwe kleinere supermarkt meer heil in de bouw van levensloopbestendige woningen. Daar is behoefte aan en past bovendien meer in de ruimtelijke omgeving van het centrum van IJsselmuiden. De meerderheid van de raad besloot eind januari echter anders.