Gerben Wijnja van D66.
Gerben Wijnja van D66. Foto: Herman IJssel

Raadspraat D66: De beste burgemeester voor Kampen

Algemeen

In de aanloop naar Sail Kampen 2014 dook op internet het filmpje op waarin burgemeester Koelewijn werd geïnterviewd op een schip in de IJssel. De verslaggeefster begon haar vraag, leunde tegen een touw en viel prompt overboord in de ijskoude IJssel. De vrouw werd gelukkig snel gered door de burgemeester en enkele omstanders. Het leek haast wel alsof de burgemeester de verslaggeefster met zijn ambtsketen weer aan boord trok. De beelden van het in het water gevallen interview gingen de hele wereld over. Al snel bleek dat de blooper volledig in scene was gezet. Het was een marketingstunt om Sail Kampen te promoten.

Ik vond dat Bort Koelewijn ten voeten uit. Vol enthousiasme, tomeloze energie en met gevoel voor humor. Nu heeft burgemeeste Koelewijn bekend gemaakt in oktober te stoppen. Ik begrijp de beslissing maar we gaan in Koelewijn een buitengewoon verbindende burgemeester missen.

Moderner

In de afgelopen twaalf jaar dat Koelewijn burgemeester was, is Kampen sterk veranderd. De gemeente is gegroeid tot bijna vijfenvijftigduizend inwoners (de 76ste gemeente van het land!). Kampen is tegenwoordig een gemeente die de regenboogvlag heist op coming-out-day, waar op zondag de supermarkten open zijn en de confessionele partijen in de raad de meerderheid hebben verloren. Kampen is in twaalf jaar veranderd. Moderner geworden kun je zeggen.

Moderner en vrijzinniger maar ook een gemeente die voor grote uitdagingen staat de komende jaren. We moeten meer huizen bouwen, want Kampen kent een groot tekort aan woningen. We moeten Kampen groener en klimaatneutraal maken. Zorgdragen dat nieuwe inwoners een baan kunnen vinden. En onze economie moderniseren. Nu loopt het gemiddelde inkomen in Kampen behoorlijk achter bij de rest van Nederland. 

En ten slotte moet het eigen huis op orde. Want de gemeente Kampen zit financieel aan de grond. Problemen die we moeten oplossen en kansen die we moeten grijpen. Dat vraagt een burgemeester die van aanpakken weet.

Het is nu aan ons als gemeenteraad om een profielschets op te stellen. Als D66 vinden we het belangrijk om onze inwoners daarbij te betrekken. Welke kwaliteiten vinden Kampenaren dat een nieuwe burgemeester zou moeten hebben?

De tijd dat de politieke kleur van een kandidaat bepaalde wie de burgemeester wordt, is gelukkig voorbij. Want niet de politieke afkomst maar haar bestuurskwaliteiten moeten bepalend zijn. De beste burgemeester om Kampen de moderne tijd in te loodsen.

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39