Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Martine Wiltjer van de ChristenUnie-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Martine Wiltjer van de ChristenUnie-fractie. Aangeleverd.

Raadspraat ChristenUnie: Onze Burgemeester stopt!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op het moment dat ik dit schrijf is het jaar 2021 alweer een week oud. Namens de ChristenUnie wens ik u allemaal Gods zegen toe in dit nieuwe jaar. We bidden dat we door het vaccin langzamerhand weer terug kunnen gaan naar een normale manier van contact en omgang met elkaar.

Ook in de gemeenteraad gaan we weer van start. Vorige week schreef mijn collega-raadslid Beent Keulen van de VVD als langstzittend raadslid. Zover ben ik nog lang niet. Inmiddels ben ik bijna 3 jaar raadslid. Drie nogal bijzondere raadsjaren, waarbij het eerste jaar vooral in het teken stond van het leren kennen van de procedures rondom en in de vergaderingen. In het tweede jaar moest een enorme bezuinigingsoperatie worden doorgevoerd. Kampen moet van ver komen, maar het meerjarenperspectief ziet er nu positief uit. En het afgelopen jaar is met name bepaald door de coronacrisis, waardoor het lastiger is geworden om het contact met de samenleving te onderhouden, en we moesten overgaan naar (gedeeltelijk) digitaal vergaderen.

Waar raadsleden en wethouders elke vier jaar wisselen, is een burgemeester toch wel de stabiele factor in het gemeentebestuur. Maar in de afgelopen week heeft onze burgemeester Koelewijn kenbaar gemaakt na 12 jaar te gaan stoppen als burgemeester van onze gemeente. Als fractie van de ChristenUnie respecteren we zijn beslissing. Maar tegelijk realiseren we ons ook dat we met Bort Koelewijn een bijzondere burgemeester zullen verliezen, iemand die zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor de inwoners van Kampen. Zo is hij voor de inwoners van Kampen in de eerste plaats een echte burgervader. Meer dan wie ook geeft hij om mensen, stelt hij hun belangen op de eerste plaats, en leeft hij mee in moeiten of problemen. Ook kennen wij burgemeester Koelewijn als een verbinder. Als geen ander is hij in staat om mensen en standpunten samen te brengen. In zijn jaren als burgemeester van Kampen heeft hij eveneens laten zien een crisismanager te zijn, iemand die in tijden van crisis voorop gaat, en in staat is om leiding te geven en te sturen richting oplossingen. Dit zijn eigenschappen die wij ook in een nieuwe burgemeester graag weer zien.

Als fractie van de ChristenUnie zijn we dankbaar voor wat burgemeester Koelewijn in al die jaren voor onze gemeente heeft gedaan en wensen we hem veel succes in zijn laatste maanden als burgemeester van Kampen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.