Afbeelding
archieffoto

Superschool Ichthus College VIA Kampen eerste van Overijssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Superschool én eerste van Overijssel. De afdeling vmbo kader van het Ichthus College in Kampen valt dit jaar dubbel in de prijzen. De school behoort tot de 48 scholen van de in totaal 2447 scholen in Nederland, die de titel Superschool hebben gekregen. Het is de hoogst haalbare kwalificatie in het jaarlijks onderzoek van Elsevier Weekblad, waarin vmbo-, havo- en vwo-scholen worden beoordeeld op feiten als examencijfers en het aantal zittenblijvers. Met dit resultaat werd het Ichthus College bovendien nummer 1 van Overijssel. ‘Het is echt een teamprestatie waar we heel trots op zijn!’, aldus teamleiders Mirian Molenveld en Eric van Amelsfort.

Samen met de basisberoepsgerichte leerweg maakt vmbo kader deel uit van de Vakroute van het Ichthus College in Kampen, locatie VIA. Deze route is bedoeld voor de vakmensen van de toekomst en bereidt de leerlingen voor op het middelbaar beroepsonderwijs. In theorie- en veel praktijklessen ontdekken de leerlingen hun talenten en mogelijkheden. De Vakroute kent zes uitstroomprofielen, waardoor de leerlingen goed voorbereid worden op een vervolgopleiding in het mbo. De Vakroute van het Ichthus College is met 360 leerlingen kleinschalig, waardoor de benadering persoonlijk is. De leerlingen worden gekend en gezien. Met de welverdiende titel behoort het Ichthus College tot de selecte groep van 48 superscholen van de in totaal 2447 beoordeelde schoolafdelingen, van vmbo tot en met vwo.

‘De titel is gebaseerd op feiten en cijfers. Zo is 100 procent van onze leerlingen geslaagd’, legt teamleider Eric van Amelsfort uit. ‘Ons geheim? De persoonlijke aandacht en begeleiding die de leerlingen krijgen. We pakken het mentoraat heel zorgvuldig en intensief op. We hebben veelvuldig contact met zowel de leerling als de ouders. De kracht van de school zit ‘m in de passie, de instelling en de betrokkenheid van het team. Onze mensen hebben echt de roeping om in het vmbo te werken, en dat is belangrijk, want dat is een vak apart. Je moet er gevoel bij hebben, het moet bij je passen. Ons team bestaat uit zeer gedreven mensen die het op school goed voor elkaar hebben.’ Het is de zevende keer dat de afdeling vmbo van het Ichthus College in Kampen is uitgeroepen tot superschool. ‘Maar je weet wat ze zeggen: de top bereiken is één ding, maar aan de top blijven is een ander ding. Elk jaar moet je je weer bewijzen, je krijgt het nooit cadeau. We zijn heel trots dat we de titel hebben weten te prolongeren.’

Sinds 2000 vergelijkt Elsevier Weekblad met het onderzoek ‘Beste scholen’ alle scholen met vmbo, havo, vwo en gymnasium op basis van ‘harde cijfers’: Welke scholen tellen weinig zittenblijvers, waar zijn examencijfers hoog? Waar halen leerlingen met vmbo-advies uiteindelijk de havo? Omdat alle scholen op dezelfde punten zijn vergeleken, krijgen ouders een eerlijk beeld van de kwaliteit van het onderwijs. De coronamaatregelen hebben geen invloed op de beoordelingen, want de meest recente gegevens van de Inspectie van het Onderwijs waarover de oordelen zijn vastgesteld, hebben betrekking op de periode van 2016 tot en met 2019.

Fred Sollie