Afbeelding
Marjan van Houwelingen.

Column wethouder Geert Meijering: Kortaf

· leestijd 2 minuten Algemeen

‘Alle korte lontjes zou ik graag weer oprekken naar de oorspronkelijke lengte’, aldus Marcel Kalter in zijn beeldende column van vorige week. Mijn interpretatie van zijn verhaal is dat ‘we’ - mede door corona - steeds minder van elkaar kunnen hebben. Zeker op social media lokt de mening van de een, negatieve reacties uit van de ander. De rek is er uit, we zijn moe van alle maatregelen en als we niet oppassen reageren we dat af op een ander.

Incasseren

En dan spreek ik ook voor mijzelf. Onlangs vertelde een medewerker van de gemeente Kampen mij: ‘Geert, normaal gesproken kijk ik uit naar overleggen met jou, maar de laatste tijd is dat niet meer het geval. Je bent zó kortaf!’ Dat wil je natuurlijk niet horen. En uiteraard kon ik allerlei - zeer terechte - verklaringen aanvoeren voor mijn gedrag. Ik heb er echter voor gekozen om deze feedback te incasseren en even naar mijzelf te kijken. Het thuiswerken en de gesloten sportschool, gekoppeld aan het gebrek aan werkbezoeken aan bedrijven en verenigingen heeft ook impact op mijn humeur. Maar moet een ander daar onder lijden?

Onze vrouw in Den Haag

Bovendien mag ik helemaal niet klagen. Mijn vrouw en ik krijgen iedere maand een vast salaris gestort. Dat is wel wat anders dan bij veel zelfstandigen, winkeliers en horeca-ondernemers. Bij hen is de rek er al lang uit. Onlangs was ik samen met ons Kamper Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) op een coronaproof werkbezoek bij David Lemstra in ‘De Stomme van Campen’. Een plek waar ik normaal gesproken graag kom. Nu zaten we in een lege zaak te praten over de enorme impact op zijn bedrijf. Ik raakte onder de indruk van de energie die hij ondanks alles heeft om te blijven ondernemen en regelmatig nieuwe events te organiseren. Bijvoorbeeld de online proeverij ‘Taste Together - Live Tasting’ op 13 maart. Ten behoeve van het werkbezoek had David bij collega’s in het land input had opgehaald voor het gesprek met Hilde. Daardoor kon hij heel concreet aangeven waar - hoe gewaardeerd ook - de huidige regelingen soms schuren. Hilde schreef driftig mee en ik weet dat zij deze input serieus meeneemt in haar debatten met het Kabinet over het steunpakket. Toch fijn dat een lokaal Kamerlid ‘Den Haag’ zo dichtbij kan brengen en andersom. Het is maar dat u het weet op 17 maart!

Perspectief?

Veel ondernemers kunnen niet meer wachten tot ze open kunnen. De sportscholen die uit protest verantwoord open ging dit weekend lieten dat ook merken. En veel horecazaken en winkeliers hebben aangekondigd deze week open te gaan, ondanks dat dit niet is toegestaan. Hoewel ik daar vanuit economisch perspectief begrip voor heb, stel ik vast dat dit voor het kabinet nog een brug te ver is.  

In de tussentijd zou hooi zijn als niet alleen de Randstad fieldlabs krijgt toegewezen. Juist omdat in IJsselland het aantal besmettingen relatief laag is, zijn wij uitermate geschikt voor grootschaliger testevenementen of pilots met het openstellen van een kroeg of restaurant als je recent getest of gevaccineerd bent. Daarmee is niet alles opgelost, maar werken we wel samen aan perspectief.

Uiteraard hoop ik nog steeds dat het vaccinatietempo en de introductie van sneltests ertoe leiden dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op korte termijn afneemt. Dat is niet alleen het beste voor de economie, maar ook voor ieders humeur. Want ik weet het zeker dat we allemaal veel vrolijke worden als we in juni weer vol in de zon op de Plantage kunnen zitten!

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl