Deze column is geschreven door Jelle Weever.
Deze column is geschreven door Jelle Weever. Scarlett de Moor.

Ondernemen in Kampen: We zijn er nog niet!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Elke dag staat de coronacrisis nog centraal in het nieuws. Ik merk dat ik moet oppassen niet heel cynisch te worden. Het is belangrijk dat we samen het virus onder controle krijgen. Iedereen vindt dat de vaccinaties sneller moeten en iedereen weet dat we moeten testen, testen, testen. Allemaal waar; we moeten alles op alles zetten om het virus zo snel mogelijk terug te dringen. 

Dan krijgen we meer bewegingsvrijheid en kunnen we het sociaal-maatschappelijke leven weer op gaan zoeken. Voor het gros van de Nederlanders zal het straks weer normaal zijn. Maar dan zijn we er nog niet. Grote groepen ondernemers staat het water tot aan de lippen. Samen moeten we ervoor zorgen dat deze ondernemers niet kopje-onder gaan. 

Het afgelopen jaar heeft de Rijksoverheid klaargestaan met veel financiële steunpakketten: TOZO, TVL, TON, NOW 1/2/3, BIK, enzovoorts. Ook de gemeente heeft inzet gepleegd om het ondernemers makkelijker te maken. Uitstel van lokale belastingen, mogelijkheden om terrassen te vergroten en huurverlagingen. Maar op enig moment moeten ondernemers belastingen en leningen terugbetalen. Kwijtschelden kan in mijn ogen niet zonder in willekeur te verzanden. En dan wordt het spannend. De gemeente Kampen kan wel coulant zijn bij het innen van uitgestelde belastingen, maar wij pleiten voor het omzetten van de vorderingen in langlopende leningen van 5 of 10 jaar tegen een vriendelijk rentetarief. Dat biedt ruimte voor perspectief. 

Er wordt in deze tijd veel gekeken naar overheden. Ik wil ook een oproep doen op de onderlinge solidariteit van bedrijven. Groothandels en banken kunnen ook hun verantwoordelijkheid nemen. Zoek samen naar mogelijkheden om de kredieten zo ruim mogelijk te maken, al dan niet in samenwerking met (lokale) overheden. Op de lange termijn hebben alle partijen daar baat bij. De banken wil ik oproepen om te denken in mogelijkheden voor mkb’ers. De maatschappij heeft er niets aan als grote groepen ondernemers uiteindelijk failliet gaan of besluiten om te stoppen. 

Ik roep ondernemers daarnaast op om onderzoek te doen naar welke subsidies hen kunnen helpen om klaar te zijn voor de toekomst. Denk aan ondersteuning bij innovatie, digitalisering of internationalisering. De Provincie Overijssel, Oost NL en verschillende ministeries hebben veel in de aanbieding. Wij pleiten er al langer voor om dit beter inzichtelijk te maken. Er liggen miljoenen euro’s op de plank, maar niemand die dat weet. Vervolgens horen we dat ondernemers er schijnbaar geen belang bij hebben. Maar vaak vergeten overheden de communicatie naar de doelgroepen. MKB-Nederland informeert regelmatig over de kansen die er liggen. Bijvoorbeeld de MKB-voucher van de Provincie Overijssel: in een dag tijd waren er meer dan 800 aanvragen. Een goed initiatief waar aan de voorkant is meegedacht over de regeling en de uitvoering. En gezien het succes werkt het blijkbaar goed op deze manier. Voor vragen kunnen ondernemers terecht bij Kennispoort of via info@mkbregiozwolle.nl.

Lokaal roep ik de gemeente Kampen op om met een doorsnede van ondernemend Kampen in overleg te gaan en samen te onderzoeken wat de gemeente nog meer kan doen voor ondernemers. Laat ondernemers actief meedenken, benut de creativiteit en luister naar hun zorgen. Alleen dan kom je samen verder.

Laat de Omdenkspreuk “Spijt is verstand dat te laat komt” niet werkelijkheid worden.

Jelle Weever

Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle

DGA Weever Bouw BV te Kampen