Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Wandelen maakt creatief!

· leestijd 1 minuut Algemeen

In een eerdere column ben ik al eens ingegaan op alle positieve effecten van wandelen. Recent las ik een onderzoek van twee onderzoekers van Stanford-University. Zij lieten proefpersonen in een tijdsbestek van 4 minuten zoveel mogelijk nieuwe functies voor gebruiksvoorwerpen bedenken, waarbij ze dan soms moesten lopen en aoms moesren zitten aan een bureau.

Degenen die moesten lopen, bedachten maar liefst de helft meer nieuwe ideeën! Ze kwamen er bijvoorbeeld achter dat je een knoop ook kunt gebruiken als een mini-zeef. Als deze wandelaars dan vervolgens nog een keer van achter hun bureau dezelfde test deden dan kwamen ze weliswaar tot minder nieuwe ideeën, maar nog steeds tot meer dan de proefpersonen die beide keren hadden stilgezeten achter een bureau.

De onderzoekers stelden daarom vast en kwamen tot de conclusie dat het dus heel effectief is om voorafgaand aan een ideëenvergadering eerst te gaan wandelen. Daarbij gaat het er dan niet om om buiten te zijn, maar wel echt om het bewegen zelf! Dit laatste stelden zij vast toen proefpersonen die buiten werden geduwd in een rolstoel daar niet creatiever van bleken te worden. Dat gold niet voor andere proefpersonen die binnen op een loopband liepen; zij bleken even creatief te zijn als de mensen die buiten gingen wandelen.

Waarom wandelen of in ieder geval bewegen ons nou creatiever maakt, is nog onduidelijk, maar het lijkt er volgens de onderzoekers toch wel heel duidelijk op dat lopen bepaalde breingebieden activeert. Door het activeren van deze breingebieden worden onze herinneringen en associaties beter toegankelijk en het maakt ons dus ook creatiever. In mijn eigen coachingspraktijk, maar ook voor mijn cliënten in de advocatuur, maak ik regelmatig gebruik van “de kracht van wandelen”. Coachingscliënten komen vaak -zelf- juist dan op de beste ideëen en dat geldt ook voor cliënten in de advocatuur. Vaak is het immers zo dat er vooraf geen of hooguit maar één weg of oplossing mogelijk lijkt, terwijl het creatief denken in zoveel mogelijk uiteenlopende opties juist maakt dat er vele opties en oplossingen open blijken te staan. Door dan vervolgens uit die verschillende opties weer een eigen keuze te kunnen maken, lijken goede en passende oplossingen toch ineens voor de hand te liggen en ontstaat er “ruimte”.

We zitten momenteel nog steeds middenin een lockdown en hebben zelfs een avondklok. Mijn eigen gevoel zegt dat we daar voorlopig ook nog niet vanaf zullen zijn. Als bestuur van de VOC Kampen breken we momenteel onze hersenen over wat we eventueel in het komende halfjaar tot jaar nog wel aan bijeenkomsten of activiteiten kunnen organiseren voor onze leden. Voor onze jaarlijkse aprilbijeenkomst stond alweer een mooie boeiende avond gepland, maar gelet op de actualiteiten zit er waarschijnlijk niet veel anders op dan ook die avond helaas toch weer te laten vervallen. 

Als bestuur komen we binnenkort weer bij elkaar om te overleggen over de bijeenkomsten of activiteiten voor dit jaar 2021. Ik denk dat ik dan maar voorstel om met elkaar te gaan wandelen, op anderhalve meter afstand van elkaar, want ik ben er vrijwel zeker van dat we dan toch weer op mooie nieuwe ideëen zullen komen. 

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen.