Afbeelding
foto aangeleverd

Tijdschrift van historische vereniging voor de IJsseldelta verschijnt weer

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het vorig jaar vernieuwde Historisch Tijdschrift (HT) van historische vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ verschijnt vrijdag 19 maart. In dit nummer een special van 24 pagina’s over hoe de auto Kampen in de twintigste eeuw veranderde. Het ‘HT’ van HV Jan van Arkel, dat ook in de vrije verkoop populair is, heeft een positief effect op het ledental van de vereniging. Na een aantal jaren van stilstand - en ondanks de coronamaatregelen - stijgt het ledental sterk.

Het ‘HT’ van HV Jan van Arkel verschijnt ieder kwartaal. Het blad is groter geworden van formaat, geheel nieuw van vormgeving en fullcolour. Het richt zich naast de in aantal toenemende leden van de vereniging op geschiedenislezers in Kampen en IJsselmuiden in het algemeen. ‘De vrije verkoop van het blad is na de restyling van vorig jaar sterk toegenomen’, zegt interim-voorzitter Herman Broers, tevens coördinator van de HT-redactie. ‘Vervolgens blijkt dat deze nieuwe lezers lid worden van de vereniging. Zowel bestuur als redactie zijn daar zeer verheugd over.’

Op het omslag van het maartnummer staat een foto van de allereerste auto ooit in Kampen, de Benz uit 1902 van sigarenfabrikant Jan Hondius. Het HT vertelt hoe deze in onderhoud kwam bij Johann van den Noort sr. die prompt een autobedrijf begon in de Oudestraat waar nu de HEMA is. Drie generaties Ford met Van den Noort hielden Kampen rijdende. Totdat alles anders werd. Het verhaal vormt samen met een groot beeldverhaal over de naoorlogse opkomst van de auto in de Kamper binnenstad de ‘autospecial’. Het is de eerste van vier artikelen die dit jaar worden gebracht over het mobiele erfgoed van Kampen.

Verder in het maartnummer van ‘HT’ een reconstructie van een mislukte emigratie in 1911 van Brunnepe naar Amerika, een beschouwing van de armenhulp van het Kamper stadsbestuur na Rampjaar 1672, en een uitgebreid In Memoriam van politiechef Tjibbe Oldersma, hoogste politieman in Kampen in de jaren tachtig en negentig, die na een roerig decennium de rust terugbracht in de stad. Oldersma overleed in januari, 84 jaar oud.

Het Historisch Tijdschrift (HT) van de historische vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ wordt vanaf vrijdag 19 maart bezorgd bij alle leden. Het blad is tevens te koop (5 euro) voor niet-leden en al te reserveren via www.hvjanvanarkel.nl, en verkrijgbaar bij Read Shop Bos (Kampen) en Schutte (IJsselmuiden) via kampen@readshop.nl.

Lid worden

Lid worden van HV Jan van Arkel (vanaf 18,50 euro per jaar) kan ook. Leden krijgen vier keer per jaar het HT in de bus en gratis toegang tot de lezingen die de vereniging vanaf oktober weer organiseert. Kijk op www.hvjanvanarkel.nl.