Jan Peter van der Sluis, Bort Koelewijn en Rianne van den Berg
Jan Peter van der Sluis, Bort Koelewijn en Rianne van den Berg (foto: Maarten van Gemert)

GGD IJsselland blijft met Pfizer vaccineren

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – GGD IJsselland heeft BioNTech/Pfizer toebedeeld gekregen voor haar van twee naar vijf uitgebreide vaccinatielocaties, waaronder Kampen. Maandagmorgen 12 april werden de eerste spuiten gezet op het Burgemeester Berghuisplein. De vrijdag ervoor was de Kamper vaccinatielocatie tot grote vreugde van menigeen geopend. Wethouder Jan Peter van der Sluis kreeg de sleutel overhandigd van Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland, en nam die in ontvangst met grote blijdschap.

„We zijn er klaar voor,” aldus Van den Berg die het aan verpleegkundige en projectmedewerker Arjan de Boer overliet om burgemeester Koelewijn en wethouder Van der Sluis (Volksgezondheid) na de openingshandeling rond te leiden. Terwijl tentbouwers de laatste schotten plaatsten en de laatste kabels trokken van de grote tent tussen het Kamper stadhuis en sporthal De Reeve, was het de eer aan Jan Peter van der Sluis om de toegangsdeur te openen met de historische woorden: „Moge het licht aan het eind van de tunnel beginnen met het licht in deze tent.”

Vaccins

De eerste week zijn er zo’n duizend mensen gevaccineerd in de festivaltent, met Pfizer wel te verstaan. Over de ophef rondom AstraZeneca suggereerde Koelewijn om de mensen zelf te laten tekenen voor het minimale gezondheidsrisico waaraan wereldwijd enkele mensen overleden. De GGD had op de dag van opening in Kampen zo’n 200 doses van BioNTech/Pfizer klaar liggen in twee afgesloten koelkasten die onder permanente camerabewaking staan.
Met acht priklijnen heeft de Kamper vaccinatielocatie een potentieel grote capaciteit. GGD IJsselland is echter afhankelijk van wat haar toebedeeld wordt. Van den Berg verwacht wel snel nog veel meer Pfizervaccins te mogen ontvangen. Er wordt in eerste instantie met twee priklijnen gestart waarmee zo’n achttien vaccinaties per uur gezet kunnen worden.
Deze week krijgt GGD IJsselland vijfduizend extra vaccins van Pfizer, bovenop de wekelijkse vijfduizend.

Locaties

Waar in Zwolle de openingstijden van acht tot acht zijn, zo wordt in Kampen gestart van negen tot vijf. Maar dit kan verruimd worden als er bijvoorbeeld meer vaccins beschikbaar komen.
Naast de vaccinatielocaties in Zwolle en Hardenberg, startte GGD IJsselland vorige week ook met spuiten zetten in Deventer, Dalfsen en Kampen. Mensen moeten wachten tot ze een oproep krijgen en kunnen dan zelf een afspraak maken.
De locatie kunnen ze zelf kiezen en ”dat weten veel mensen niet” volgens Arjan de Boer. Hij legt zijn gasten de gang van zaken uit als mensen komen voor een prik. Er zijn looproutes, een triagebalie en hokjes waar mensen na afloop een kwartier gevraagd wordt te wachten. Voor hen, die vrezen flauw te vallen, is er de mogelijkheid om liggend geprikt te worden. Binnen lopen EHBO’ers rond, en buiten stadswachten, om alles in de gaten te houden. De Kamper vaccinatielocatie oogt veelbelovend.


Jan Peter van der Sluis nam met grote blijdschap de sleutel in ontvangst van Rianne van den Berg (foto: Maarten van Gemert