Afbeelding
foto aangeleverd

Huize Maria wil katalysator zijn voor kunstenaars

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)

KAMPEN - Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen stelt sinds 2019 haar deuren open, zodat duo’s Kamper kunstenaars er beurtelings een weekend kunnen exposeren. Dit gebeurt onder de noemer ‘Hoogtij 2.O’. De vijftien tentoonstellingen die er plaats vonden veel bezoekers. 

Covid 19 dwong Huize Maria haar deuren tijdelijk te sluiten, maar dankzij de aangekondigde versoepelingen zal er vanaf het weekend van 12 en 13 juni weer geëxposeerd worden. Annemarie Cilon en Marianne Knol maken dan hun opwachting. 

Rietje van ‘t Veen, Douwe Buwalda en Bert van der Sluijs van Huize Maria reageren vanuit ‘Het Werk’, een locatie in IJsselmuiden waar zij naast een aantal andere kunstenaars een atelier hebben. Douwe: “Eigenlijk is ‘Hoogtij 2.O’ ontstaan vanuit ‘Het Werk’. In de centrale ruimte van het voormalige schoolgebouw heeft duo work#art, bestaande uit Bert en mijzelf, binnenkort een grote expositie. Wij vinden het fijn dat we van de anderen daarvoor de ruimte krijgen. Mede daarom willen wij onze toonzaal aan de IJsselkade beschikbaar stellen voor de makers. Het is een mooie wisselwerking die zijn oorsprong vond in 2019 tijdens de atelierroutes, waarbij Kamper kunstenaars elkaars ateliers bezochten”.

Inmiddels hebben meer dan vijftig makers zich aangemeld. “Men snakt ernaar om weer door te gaan met de exposities van ‘Hoogtij 2.O’”, zegt Bert. “Wij zijn dan ook van plan die met een aantal maanden te verlengen. Misschien wel tot na september”. 

Het drietal laat weten dat er vanuit het publiek regelmatig gevraagd wordt of de weekend exposities weer beginnen. Rietje: “Het hoeft niet perse in Huize Maria te zijn. Er kunnen andere initiatieven uit voortvloeien. Wellicht dat men doorgaat op andere locaties. Huize Maria kan daarin een katalysator zijn. We willen graag dat de kunstenaars meedenken, zodat het van ons allemaal wordt om zo een bijdrage te leveren aan het kunstklimaat in Kampen. Het is mooi dat Huize Maria duimpjes krijgt via de apps, maar de deelnemers mogen dat ook naar zichzelf doen. Het is een gezamenlijk proces”. 

Douwe: “Het project heeft ook een aanzuigende werking op kunstenaars buiten Kampen. Zo ga ikzelf samenwerken met een studente van de Artes in Zwolle”. Fotograaf René van der Weerd, die eveneens een atelier heeft in ‘Het Werk’, komt op dat moment binnengewandeld en zegt: “Ik werk momenteel samen met Joris Pelder, een student van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (zie foto). Hij heeft als thema ‘hekserij’ en werkt net als ik met pinhole camera’s. Dat levert boeiende, mystieke resultaten op”. “Joris gaf aan ook te willen exposeren in Huize Maria”, vult Douwe aan. “Zo zie je dat het project jonge makers uit de omgeving aantrekt met Kampen als centraal punt”.