Afbeelding
Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: De bank financiert al 25 jaar mijn grootste hobby

· leestijd 2 minuten Algemeen

Volgende week vier ik mijn 25 jarige werkjubileum. Ongelofelijk, waar is de tijd gebleven! De bank is de afgelopen jaren in een hoog tempo veranderd, net als het gedrag en de behoeften van klanten. 

Mijn kinderen hebben bijvoorbeeld geen enkel beeld bij geldopnames die via buizenpost aan de balie door mij werden uitbetaald, bij lange rijen voor de bouwvak omdat vakantiegangers de valuta van hun vakantieland kwamen ophalen, contracten die op een typemachine werden opgesteld of geld overmaken middels een handgeschreven formulier die fysiek bij de bank moest worden ingeleverd. Zij betalen online via de app, QR code, hun wallet of een tikkie; betalen op vakantie met hun eigen vertrouwde euro’s en regelen zaken gemakkelijk 24/7 vanaf de bank digitaal, via de app of de chat.

Werkjubilea worden schaars
Een 25 of 40 jarig werkjubileum wordt steeds zeldzamer. Flexwerk neemt al jaren toe. Ook hebben de vele reorganisaties bij grote werkgevers menig toekomstig werkjubileum geknakt. Toch werkt in heel Nederland nog 1/3 van de werknemers 10 jaar of langer bij dezelfde werkgever. Tussen bedrijfstakken zitten wel grote verschillen. Bij de overheid werkt bijna 60% van de werknemers al meer dan tien jaar voor dezelfde werkgever, terwijl dit in de horeca en zakelijke dienstverdeling slechts 10% is.

Goed werkgeverschap loont
Het is steeds moeilijker voor bedrijven om aan goede mensen te komen. De schaarste op de arbeidsmarkt is groot. Goed werkgeverschap is een belangrijk middel in de strijd om de beste kandidaat. Feit is dat goede werkgevers meer medewerkers hebben die bevlogen zijn, met plezier hun werk doen en zich bij de organisatie betrokken voelen. Ze krijgen energie van hun werk en ervaren daardoor een lagere werkdruk. Dat komt tot uiting in een lager verzuim, een hogere verloopbestendigheid en een grotere klantgerichtheid.

 Hoe wordt jij de beste werkgever?

Voor mij draait goed werkgeverschap om 2 kernbegrippen: autonomie en vertrouwen. Betrek je mensen (en jouw klanten!) bij de uitdagingen van jouw bedrijf: zij weten als geen ander hoe hun werk beter, slimmer of klantgerichter kan. Hinder jouw medewerkers niet met onnodige regels en procedures. Voor je het weet is een tijdelijke bijsturing of check ingeroest als nieuwe werkwijze. Zorg voor uitdaging, afwisseling en geef medewerkers de kans om zich te ontwikkelen. Dit betekent niet dat iedereen continu moet promoveren. Ook ontwikkelen in de breedte kan zorgen voor vernieuwd enthousiasme en nieuwsgierigheid. Bovendien maakt dit jouw team breed en duurzaam inzetbaar en meer innovatief. En vergeet die goede werksfeer niet! Dit is voor alle generaties een heel belangrijk criterium. Niet heel vreemd als je bedenkt dat je het merendeel van je wakkere tijd doorbrengt met je collega’s.

Trots op de Rabobank
De Rabobank is en blijft een gewilde werkgever. De afgelopen 12 jaar is de Rabobank 6 keer op de eerste plek geëindigd als Intermediairs Beste Werkgevers van Nederland. Ik begrijp dat maar al te goed met mijn blauw oranje hart. De Rabobank en ik passen goed bij elkaar. We hebben allebei hart voor de regio en werken graag samen met onze klanten aan een mooie toekomst. De bank heeft mij altijd de ruimte geboden om mijzelf te ontwikkelen en door meerdere functiewisselingen en diverse projecten blijft mijn werk uitdagend en afwisselend. Als kers op de taart financiert de bank mijn grootste hobby, namelijk het sparren met ondernemers. Deze ondernemers maken van mijn werk een waar feestje. Daarom een shout-out naar alle ondernemers uit Kampen en omgeving én naar alle fijne collega’s voor de afgelopen 25 jaar: Bedankt! Hapiness is working with great people!

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta