Afbeelding
Aangeleverd.

Column: Hoe positief kun je zijn?

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Dat het “niet voor iedere ondernemer een feestje is” deze dagen is het understatement van de eeuw. En toch, daar gaat deze column nu even niet over. Ik barst namelijk van de goede voornemens en een daarvan is juist meer oog te hebben voor al het goede dat er gebeurt. Misschien dat jij als ondernemer ook hoop kunt putten hieruit. Ik gun het je van harte en doe mijn best. Met 3 mooie momenten en 3 dingen om te doen.


Moment 1: BINGO!
Was je erbij op zaterdag 24 april? Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een ondernemersvereniging bij wijze van oprichtingsactie een bingoavond ging organiseren. En wat voor één! Een ware Bingo Borrels en Beats show met live optredens vanuit de Stadsgehoorzaal en volop spektakel. Wat een feest van creativiteit en ondernemerschap zeg.

Moment 2: Tembo zaait
De directie van Tembo op bedrijventerrein RW50 vroeg de gemeente of ze de strook voor hun pand mochten inzaaien met bloemenzaad. Inmiddels is het een project geworden; veel andere ondernemers op het terrein zijn ook enthousiast en de gemeente doet mee. Op meerdere plekken op het bedrijvenpark worden groene grasstroken vervangen door kleurrijke bloemenstroken en wandelpaden. Zo dragen ze bij aan biodiversiteit en aan de aantrekkelijkheid van het terrein voor werknemers.

Moment 3: ondernemers op TV
Heb je ook zo genoten van de sterke verhalen die collega ondernemer Reinier de Wit vertelde bij RTL4 House Vision? En van Xandra Ockers die met de Juttershoek meedeed aan het tv-programma Bed&Breakfast? Ikke wel in ieder geval. En er komt nog meer: op zaterdagavond 22 mei kan heel Nederland meekijken naar het bezoek van de Van Rossems aan Kampen. Ook daarin komen mooie verhalen over ondernemend Kampen voorbij. En wat mij betreft smaakt dat naar meer.

En dan nu mijn actielijst top 3. Doe je mee?
Actie 1: geef spontaan een online compliment

Geef een mooie review, een echte aanbeveling op Facebook of op Google aan een andere ondernemer uit Kampen. Dat is zo waardevol voor de ander. En hoe leuk is het als je ineens een positieve review ontvangt, zonder dat je er om gevraagd hebt! 

Het mooie aan deze actie is trouwens ook dat het ook weer op jou als complimentengever afstraalt. Maar dat moet niet de reden zijn om het te doen natuurlijk. 

 Actie 2: Maak een straatapp met collega ondernemers

Welzijnsorganisatie WijZ is in samenwerking met Hogeschool Windesheim, Kampen Partners en anderen gestart met Whatsapp groepen per straat in de gemeente Kampen. Deze ‘straatapp’ is volgens ons hét middel waarmee iedereen iets kan delen met zijn buren. Van een pan macaroni tot een grasmaaier. Maar dat kun je natuurlijk ook heel goed doen met je collega ondernemers. Ongetwijfeld kun je elkaar zo ook verder helpen, juist in deze spannende tijden.

Actie 3: ontspan
Ik heb zelf de neiging om in tijden van stress harder te gaan werken. Uiteindelijk niet zo productief, want dan werk ik mezelf over de kop of in ieder geval word ik minder productief per gewerkt uur. Omdat ik fouten ga maken of gewoon minder scherp word. De oplossing klinkt paradoxaal, maar is voor mij effectief. Steek tijd in ontspanning, zorg voor afleiding en lichaamsbeweging. Het komt je bedrijf en je gezondheid ten goede. Stap 1: download de Kampen Stadsgids App en volg een van de wandel- of fietsroutes. Wedden dat je er vrolijker van wordt?

Deze column is geschreven door Roeland Tameling van Kampen Marketing.