Afbeelding
Eigen Foto

Column Ondernemen in Kampen: “Heb jij al een Sanne Wevers element bedacht..?”

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

“Ik heb het niet bijgehouden, maar afgelopen jaar ben ik door veel collega uitgevers en ondernemers gebeld. Vanuit mijn rol als bestuurder van een landelijke branche organisatie denken veel collega uitgevers dat ik misschien wel de oplossing heb voor hun uitdaging. Ik praat liever over uitdagingen, want aan een uitdaging is altijd te werken en een probleem is niet altijd oplosbaar. Ondanks mijn enthousiasme en creativiteit heb ik toch bepaalde uitdagingen als probleem moeten bestempelen, iets wat geheel tegen mijn natuur indruist.

Door de corona maatregelen zijn er simpelweg zaken aan de hand die zich niet laten aanpassen, je hebt er simpelweg geen invloed op. Maar je kunt wel op zoek gaan naar een ‘Sanne Wevers element’, zaken waar je wel zelf invloed op kunt uitoefenen. Ik zat te kijken naar een sportprogramma waarin Sanne uitlegt wat ze aan het doen is om goud te kunnen gaan halen op de Olympische Spelen. Ondanks dat er al zoveel is bedacht in het turnen is ze aan het werken aan een nieuw element. Een onderdeel in haar oefening wat nog nooit eerder is uitgevoerd door een andere turnster. 

Als het haar lukt, dan zal dat element voor altijd haar naam dragen en gaat ze mede daardoor misschien wel goud halen. Lukt het haar niet dan zal ze geen medaille winnen en zal het als verlies worden ervaren. Maar het gaat erom dat zij erover na heeft gedacht, ze durft keuzes te maken en een groot risico te nemen. Hoe groot dat risico is heeft ze zelf in de hand door goed te trainen en fit te blijven of te worden. Op de overige omstandigheden heeft ze zelf in principe geen invloed. 

Zelf was ik geen turntalent, na jaren ploeteren bij de plaatselijke gymvereniging koos ik voor andere sporten. Wanneer ik nu tijdens een zaterdagtraining een twee uur lange duurloop doe, dan zeggen mensen dat ik zo makkelijk loop, maar ik kan u zeggen dat dit niet vanzelf gaat. Tien kilo geleden en een knieoperatie rijker was ik blij met 5 kilometer wandelen. Lang geleden bij een screening voor een hardloopclinic vroegen ze nog of ik het wel zeker wist of ik wel wilde gaan trainen voor een marathon. Logisch want ik stond te hijgen als een oud paard en op mijn sportkleding was geen droog stukje stof meer te ontdekken, ik wist niet dat een mens zo kon zweten.

Wanneer het makkelijk zou zijn zou iedereen het wel doen, het gaat om beginnen, doen en geloven in het halen van de finish. Dat gaat niet vanzelf, dat betekent hard werken, af en toe pijn lijden, maar stel dat doel en probeer een “Sanne Wevers element” te bedenken. Denk van te voren niet in belemmeringen, bel eens met een collega ondernemer. Laat u inspireren door ondernemers in deze uitgave, veel leesplezier toegewenst. 

Wil je eens creatief sparren hoe wij jou misschien verder kunnen helpen, bel gerust en kom (corona proof) een bak koffie drinken. U bent van harte welkom.”

Ondernemende groet,
Johan van der Kolk
Commercieel Directeur BrugMedia