Afbeelding
foto aangeleverd

Oproep aan kinderen van kunstenaars voor expositie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

KAMPEN - In Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen exposeren sinds 2020 Kamper kunstenaars om beurten een weekeinde onder de noemer ‘Hoogtij 2.O’. Huize Maria wil daarbij een tijdelijke broedplaats zijn, waarin kunstenaars hun werken tonen aan het publiek, maar ook met elkaar in contact komen en op elkaar reageren. Doorgaans neemt bij een expositie een duo deel, al bestond de expositie ‘Collages’ van de afgelopen twee weekeinden uit vijf exposanten. Huize Maria faciliteert de toonzaal gastvrij met haar Stichting workheart bestaande uit Rietje van ‘t Veen, Douwe Buwalda en Bert van der Sluijs.

Douwe: “wij houden na zo’n weekeinde altijd een nazit. Zo ook van de collage expositie, waarvan Eva Jonker de initiator was. Zij had toen het idee een expositie te organiseren voor kinderen van kunstenaars. Wij vonden dat meteen een heel mooi vervolg op de broedplaatsgedachte die Huize Maria koestert en waren meteen om. Ik bedenk me dat behalve ikzelf, zowel mijn dochter Manon als mijn kleindochter Isa zich voor de tentoonstellingen van ‘Hoogtij 2.O’ hebben ingeschreven. Zo zie je dat het één uit het ander voortvloeit en dat geeft heel mooi het broedproces weer.” Bert vult aan: “je hoeft het niet te verzinnen. Het gebeurt gewoon. Het is een heel natuurlijk proces”.

Eva Jonker kwam op het idee tijdens het suppoosten bij de collage expositie. Dit deed zij samen met Lydia Roelofsen, die net als zij collagewerken exposeerde. Eva: “Emmy, de dochter van Lydia was daarbij aanwezig. Zij bruiste van energie en ik gaf haar een stuk hout waarmee zij uren bezig was met punaises en schroefjes en daar ontstonden hele grappige werkjes uit. Ik bedacht me hoe mooi het zou zijn als een kunstenaarskind in de voetsporen van vader of moeder zou treden”. Er is geen leeftijdsgrens aan deelname verbonden. “Ik ben zelf dochter van twee kunstenaars. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op de Kunstacademie”, laat Eva weten.

Lydia was meteen enthousiast over het idee van Eva. Zij reageert: “ik organiseer het Schilderatelier voor Kinderen. Van hun werk wilde ik sowieso een tentoonstelling maken. Dit kan ik nu mooi combineren”. In het Schilderatelier voor Kinderen van Lydia reageren een paar jonge deelnemers. Emmy Roelofsen (9) zegt: “Het lijkt me heel leuk om mee te doen. Wat ik ga maken weet ik nog niet. Maar ik hou erg van dieren”. Ook de zusjes Floortje (9) en Sterre (11) van der Velde zijn enthousiast. Zij zeggen veel vanuit hun fantasie te werken, maar ze tekenen ook graag dieren. Floortje lijkt het nog wel wat spannend te vinden. “Als ik wat kan verzinnen doe ik mee”, belooft zij. De expositie zal plaatsvinden op zaterdag 28 en zondag 29 augustus, dus geïnteresseerden hebben ruimschoots de tijd om hun creativiteit de vrije loop te laten. Tot dat weekeinde heeft ‘Hoogtij 2.O’ een zomerstop.

Deelnemers of ouders van deelnemers kunnen zich opgeven via rietje@workheart.nl. Ook kunnen zij daar nadere informatie krijgen. Er zijn geen kosten aan verbonden.