Afbeelding
foto aangeleverd

Stedelijk Museum Kampen en binnenstad ondergedompeld in Nouveau Deco

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Deze zomer verandert Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met werken van Christie van der Haak. De kunstenares, die ook les gaf aan de Kamper kunstacademie, liet zich voor de tentoonstelling ‘Nouveau Deco’ inspireren door de art nouveau panden in Kampen. 

Met haar patroonontwerpen voor behang, vloeren, wandkleden en toegepaste kunst geeft ze volgens Jolanda Slurink van het museum de zalen een metamorfose. “Iedere ruimte vertelt zijn verhaal en heeft een eigen sfeer. Het is een driedimensionaal kunstwerk, waar je in rond kunt lopen en mag gaan zitten op de gestoffeerde stoelen. Ook de binnenstad staat komende tijd in het teken van Nouveau Deco.“

“Het is vaak door de sierlijke lijnvoering, de spiegeling en herhaling van de patronen dat mijn werk vergeleken wordt met de art deco-, art nouveau- of Amsterdamse School stijl. Het is niet mijn doel iets na te doen. Ik stel mij eerder als opdracht om tegen alles in te gaan wat ik eerder gezien of gedaan heb. Ik wil mezelf verrassen en daarmee ook de kijker”, vertelt Christie van der Haak. 

Haar grote wens om in Kampen een installatie te mogen maken gaat hiermee in vervulling. Ze heeft altijd een band gehouden met Kampen, sinds ze in de jaren ’90 lesgaf aan de kunstacademie in de stad. Ze herinnert zich die tijd nog levendig. Ze verdedigde studenten die zich bezig wilden houden met patronen, in een docententeam dat patroonkunst veelal te decoratief vond. Over Stedelijk Museum Kampen zegt ze: “Het is een museum dat zich onderscheidt door bijzondere keuzes voor kunstenaars en tentoonstellingen. Elke keer denk ik: dat moet ik gaan zien.”

Gevelfries

Ook op de buitengevel van het museum zet Christie van der Haak haar stempel. Het is het eerste gebouw in Nederland dat ze bekleedt. Van der Haak geeft het van oorsprong 19e eeuwse gebouw een spraakmakend nieuw aanzicht met een versierend fries, dat zich als een lint om het gebouw vouwt. Het museum als cadeau, klaar om zich na een moeizaam coronajaar uit te laten pakken. 

Voormalige Synagoge

Ook de Voormalige Synagoge heeft een gevelversiering gekregen. In de zaal is een installatie te zien van een groot gedeelte van haar Haagse atelier. Een selectie van stoffen, schilderijen, meubels, glasobjecten en keramieken borden geeft een inkijk in de ontwikkeling van 43 jaar kunstenaarschap. Gedurende de tentoonstelling wijzigt Christie de opstelling een aantal keer, zoals ook een atelier voortdurend verandert.

Livestream Opening 

Met een verrassingsact door dansgezelschap Vuur en Vlam, een openingswoord door Roy de Witte (gedeputeerde Cultuur van Provincie Overijssel) en een korte toelichting door Christie van der Haak, wordt de tentoonstelling op zaterdag 19 juni geopend. De opening is vanaf 15:00 uur live te volgen via de Facebookpagina van Kampen Live (facebook.com/kampenlive2020). De openingstijden van het museum zijn voorlopig dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. 

Stadswandeling van art nouveau tot Amsterdamse School

Stedelijk Museum Kampen heeft een brochure ontwikkeld met een stadswandeling langs de art nouveau-, art deco- en Amsterdamse Schoolpanden in Kampen, waarin de bijzondere stijlelementen vanuit kunsthistorisch perspectief beschreven worden. De gids is verkrijgbaar in de museumwinkel voor 3,95 euro. Voor jonge kinderen is er een wilde dierenspeurtocht langs de art nouveau gebouwen. Deze is na 19 juni gratis te downloaden op stedelijkmuseumkampen.nl.

Stadsarchief Kampen besteedt aandacht aan de lokale en regionale uitingen in art nouveau/jugendstil in Kampen, waaronder het werk van architect Gerhardus Berend Broekema (1866-1946). Zijn ontwerpen in art-nouveaustijl bevinden zich vooral in Zwolle, Kampen, Steenwijk en Almelo.

In het Ikonenmuseum is de minitentoonstelling Nouveau Riza te bekijken, waarin de patronen van Christie van der Haak een verbinding aangaan met de decoraties in zilver, brons en gekleurd email, die soms aan ikonen worden toegevoegd.

Summerschool

Tijdens de Summerschool van Quintus, medio augustus kunnen jongeren zelf een patroon maken en hun kaftpapier stempelen. Meer informatie hierover is vanaf juli op quintuskampen.nl te vinden.

Versierde binnenstad

Ook de binnenstadondernemers en Kamper Partners ‘haken’ aan. Etalages worden versierd, boven de Oudestraat worden linten met patronen van Christie van der Haak gespannen en er komt een 3D Streetart kunstwerk. Ook zijn er verschillende arrangementen te boeken in combinatie met een museumbezoek.

Primeur in webshop

Stedelijk Museum Kampen lanceert de mogelijkheid om je huis te upgraden met het exclusieve patroonbehang van Christie van der Haak. Het kan besteld worden via de webshop, die het museum in samenwerking met PPP Nederland ontwikkelt. Ook zijn er sjaals en andere producten met spannende patronen van Christie van der Haak te verkrijgen. museumshop.stedelijkmuseumkampen.nl