Afbeelding
Unsplash.

Zware kritiek op minister Schouten in zaak over agrarische bedrijven

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Het ziet er naar uit dat demissionair minister Carola Schouten van LNV hard terecht wordt gewezen door de Raad van State. Daarnaast is de kans op een boete van 72.000 euro zeer groot. Dit bleek vandaag tijdens een hoger beroep van de minister bij de Raad van State.

Het gaat om een WOB-procedure over bedrijfsadressen van 3500 agrarische bedrijven die een kleine productie van stikstof veroorzaken met hun activiteiten, de zogenaamde PAS-melders. Alleen al in Overijssel betreft dit vele honderden bedrijven.

De Raad van State oordeelde in januari van dit jaar dat de minister de locatiegegevens openbaar moet maken op verzoek van milieuorganisatie MOB, die de bedrijven wil controleren. Maar daar heeft de minister volgens MOB en de rechtbank in Groningen geen gehoor aan gegeven. 

“We maken ons grote zorgen over de privacy van de agrariërs waar het om gaat”, stelde de landsadvocate namens de minister. Daarom zijn alleen de coördinaten vrijgegeven van de locaties waar de stikstof wordt geproduceerd. De bedrijfsadressen blijven geheim, aldus de landsadvocate, om activisten niet wijzer te maken.

Woedende reacties

MOB-woordvoerder Valentijn Wösten is woedend over de handelwijze van de minister. “Misbruik van recht en gevaar voor de rechtsstaat. Ik voel groot ongemak bij dit woordgebruik en hoop dat dit de eerste en laatste keer is dat ik deze zware woorden zal gebruiken.” 

Niet alleen MOB is kwaad. Ook de Groningse rechtbank had zware kritiek op Schouten, omdat ze een oordeel van de Raad van State weigerde op te volgen. De rechtbank beval daarom de bedrijfsadressen alsnog openbaar te maken en legde daarbij een dwangsom op. Naar eigen zeggen van de rechtbank een zeer uitzonderlijke maatregel. De minister was niet onder de indruk en ging in hoger beroep bij de Raad van State.

Uitspraak

De Raad wees vandaag de landsadvocate nog eens fijntjes op zijn eerste oordeel in deze kwestie. In die uitspraak kreeg de minister opdracht om de locatiegegevens van de bedrijven openbaar te maken, waaronder de bedrijfsadressen. “Waarom ziet de minister nog ruimte om daar anders over te denken?”, was de retorische vraag van de Raad. Ook wees de Raad op het argument over de privacy van de boeren. Dat was in die uitspraak ook al verworpen.

De Raad doet over zes weken uitspraak, maar het oordeel laat zich raden.

Nick de Vries

Nick de Vries