Afbeelding
foto Pixabay

HoogOverijssel woest over woordbreuk minister Schouten

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Beloven en dan toch niet leveren. Daarover diende donderdag een spoedzaak bij de Raad van State. Woordvoerders van de stichting HoogOverijssel en hun advocate legden daar hun frustraties bloot over het breken van een belofte door  minister Schouten in de al lang lopende WOB-procedure over Lelystad Airport.

HoogOverijssel is tegen de uitbreiding van de luchthaven, want dat zorgt voor lage aanvliegroutes over Overijssel. Leon Adegeest, de technische man van de stichting, ontdekte dat er waarschijnlijk gepoogd is om de uitbreiding door te drukken met een stikstofberekening die verdacht is. De uitbreiding zou nauwelijks bijdragen aan de neerslag van stikstof bij nabijgelegen natuurgebieden. Volgens Adegeest kan dat niet kloppen. Er moet met de stikstofberekening zijn gesjoemeld.

Toezegging

Om daarvoor het sluitende bewijs te krijgen, is de stichting op zoek naar een bestand. Maar dat bestand wordt tot nu toe niet geleverd door de minister. Tijdens een zitting bij de Raad in september beloofde een woordvoerder van de minister dat hij het bestand toch kon leveren. De Raad van State gaf hem vier weken de tijd om dat te doen.

Twee dagen voor het einde van die termijn leverde de minister een bestand. Maar volgens de advocate van de stichting is dat niet het toegezegde bestand. “We worden hier enorm voor de gek gehouden”, klaagde de woedende Adegeest bij de Raad van State. “Het bestand moet er gewoon zijn. Het kan niet anders.”

De woordvoerder van de minister stelde dat er geleverd is waarom was gevraagd. “Aan de gemaakte afspraak is voldaan. Ik begrijp niet wat we hier nu nog doen.” Toch meldde hij ook dat men op zijn ministerie nog verder zoekt.

Onafhankelijke speurneus

De advocate van de stichting vroeg de Raad om een onafhankelijke deskundige aan te stellen die het speurwerk voor de minister doet. Het gaat namelijk om een zeer technische zaak. Ze vroeg ook om een nieuwe korte termijn voor de minister om alsnog het gevraagde bestand te leveren. Met een daaraan gekoppelde dwangsom als de termijn wordt overschreden.

Donderdag werd ook bekend dat het rijk een toezegging niet nakomt over alternatieve vliegroutes naar Lelystad Airport. Volgens de betrokken minister Visser zijn er geen alternatieve routes. Dat zou betekenen dat de Zwolse wijk Stadshagen en Kampen door de uitbreiding van Lelystad Airport zwaar worden aangetast door laagvliegers. 

HoogOverijssel wil voorkomen dat het zo ver komt. Als het gevraagde bestand toch nog op tafel komt, kan dat een belangrijke rol spelen in een strafzaak die het Openbaar Ministerie nu voorbereidt. Die is gericht tegen alle personen die betrokken zijn bij de verdachte stikstofberekening. En als blijkt dat er een nieuwe stikstofberekening moet worden gemaakt, dan is het nog maar de vraag of Lelystad Airport kan uitbreiden.

De Raad van State doet eind volgende week uitspraak.

Nick de Vries

Nick de Vries