Afbeelding
Foto: Tennekes.

Kamper politie tevreden over ‘ontspannen jaarwisseling’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Jean Louis Becker van de Kamper politie is zeer tevreden over de jaarwisseling in de gemeente Kampen. De politie hoefde maar zelden in actie te komen, en waar dat wel moest, bijvoorbeeld voor een brandende kerstboom die een weg blokkeerde, kon snel in overleg een oplossing gevonden worden.

“Ik heb een ontspannen jaarwisseling gehad”, aldus Becker die tijdens de jaarwisseling weer als vanouds op z’n fiets door de wijken ging om een oogje in het zeil te houden. “Ik vind dat het perfect verlopen is. Er is wel wat vuurwerk afgestoken, maar dat was in mijn beleving toch aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Hier en daar moesten we in actie komen. Bijvoorbeeld bij vuurtjes op ongewenste plekken en we hebben wat verbalen uitgeschreven voor roekeloze omgang met vuurwerk, maar arrestaties zijn niet verricht.”

Jean Louis merkte tijdens zijn fietstocht dat sommige mensen verrast waren hem weer te zien. Vijftien jaar lang was hij één van de bekendste agenten op straat, vooral tijdens de jaarwisseling, ook door zijn werk als wijkagent in Brunnepe. Onlangs heeft hij het wijkagentschap overgedragen om zich te richten op milieuovertredingen. “Maar dat wil niet zeggen dat ik weg ben uit Kampen. Dat denken sommige mensen door een krantenartikel dat toen is verschenen. Ik werk nog gewoon in deze stad. Bij noodhulp word ik gewoon ingeschakeld en bij zaken zoals de jaarwisseling ben ik nog gewoon op straat te vinden.”

Vooral in Brunnepe waar Becker jaren actief was als wijkagent is dat een voordeel. “Sommige schutters van deze jaarwisseling heb ik nog op de knie gehad toen ze een baby waren”, lacht Becker. “Ik ken Brunnepe zo goed. Ik kan in m’n eentje op de fiets de wijk in. Als er opgetreden moet worden, dan is er altijd wel iemand die ik ken en waarmee ik de problemen in goed overleg op kan lossen.”Wat dat aangaat wil Becker het Schuttersgilde een groot compliment geven. “Een verademing. Sinds zij zich als contactpersoon opwerpen is de overlast sterk verminderd. Je ziet gewoon dat die jongens zich inzetten om de traditie te behouden. Dat doen ze erg goed. Ik krijg de dag na de jaarwisseling talloze foto’s van schutters die bezig zijn de straat schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Waar ze in het verleden dachten, de rekening is voor de gemeente, regelen ze dat nu perfect zelf. Een groot compliment voor hun.”l

Wel merkt Becker op dat hij vindt dat het opruimen van vuurwerk op andere plekken in de gemeente nog beter kan. “Als milieuagent gaat me dat extra aan het hart. Soms zie je toch nog grote dozen en potten liggen op straat. Dan denk ik: mensen, ruim je oude vuurwerkresten nou gewoon even op.”

(door Nick de Vries)

Nick de Vries

Nick de Vries