Afbeelding
Tekst: Bas Nijhof // Op foto: Henk, Bas, Maarten, Niels en Daan

Column: #16vooraltijd // trivia (deel 3)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Bas Nijhof (o.a. bekend als zanger van Nou En) zat op het Zwolse Greijdanus en kijkt in aanloop naar de examens terug op zijn examenjaar vijfentwintig jaar geleden. Tijdens een reünie van leden van de schoolband bij hem thuis komen herinneringen en muziek los. De columnreeks eindigt met de release van de single ‘Zestien voor Altijd’ op 12 mei.

“Zijn dit andere jongens dan die van vijfentwintig jaar geleden? Nee toch? Ik herken de daadkrachtige, de twijfelaar en de dromer van weleer. Ook de klojo met grootheidswaanzin én minderwaardigheidscomplex, maar daar heb ik dan ook dagelijks mee te maken. Kort een profielschets:

Daan: mijn klasgenoot, vreemde eend in bijt, mocht na mavo niet terugkomen voor havo op Pieter Zandt; autoriteitsprobleempje, niet Vrijgemaakt dus met pa op toelatingsgesprek; Poortinga (Groninger, fan van orde en discipline) streek over hart, nu zelfstandig vormgever, speelt bas. Autoriteitsprobleem merkte je niets van in les, ook omdat hij er nooit was.

Maarten: krullen, uitstraling van rockster, ongezonde fascinatie Bob Dylan, verkoos onderwijs boven muziek om toekomstperspectief, deed het goed bij meisjes maar dat deed hem niets, schreef toch één liedje over meisje; weinig vleiend, werd onderwijzer en later directeur op basisscholen, zingt, heeft zo veel lol met de gitaar dat hij nooit twee keer hetzelfde speelt, toch vlot getrouwd. Met een meisje.

Niels: spreek ik nu meer, hield van legerkisten en Metallica (vond ik eng en niet punk - wist ik veel), achterna gezeten op het schoolplein door docente, nam direct na uitdelen toets door leraar die weer in omdat toets niet op afgesproken moment werd afgenomen; raar gedrag voor iemand die zou studeren voor pastoraal werker, speelt gitaar en zingt, nu docent en decaan op hogeschool. Geen pastoraal werker.

Henk: latere Greijdanusganger, bij reünie als goede vriend en broertje van Niels, drummer dus handig, scheen lastig te zijn op school, naar Roemenië geweest om straatkinderen te helpen, nu actief in het sociale domein, type dat richting Oekraïne rijdt om spullen te brengen en Oekraïners mee terugneemt, toekomstig schoonvader van mijn zoon.

Ik: wilde journalist worden (schattig), zag toch toekomst als muzikant (dom), studeerde toch journalistiek (verstandig), deed daar lang over (duur!), werd toch even muzikant (dronken) en stadsdichter (nuchter), nu bezig met muziek én poëzie in onderwijs (ongelooflijk), toekomstig schoonvader van Henks dochter (bofkont).

Heerlijk om levens te reduceren tot trivia. Niets over zorgen, verlies, ziekte, depressie en stukgelopen relaties. Wellicht verandert een mens niet wezenlijk, maar het leven kneedt hem zeker - of hij wil of niet.” BN

Lees ook deel 1: Column: #16vooraltijd // Kamp Alto
Deel 2: Column: #16vooraltijd // volmaakt ongelukkig (deel 2)
Deel 4: Column: #16vooraltijd // over hoe een klein groepje dapper vasthield

Bas Nijhof