Afbeelding
Foto: aangeleverd

Opknapbeurt metaheerhuis Joodse Begraafplaats

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN / IJSSELMUIDEN - Het metaheerhuis (voor rituele reiniging van overledenen) op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden krijgt een opknapbeurt. Om daarvoor aandacht te vragen, gaf The Klezmer Society zondag 22 mei een concert in de voormalige synagoge met aansluitend optredens met verhalen in Joods Kampen.

The Klezmer Society speelde met vier muzikanten nieuwe en traditionele klezmerstukken. Daarna volgde een muzikale stadswandeling door Joods Kampen met de synagoge als vertrek- en eindpunt. Voor bandleider Bert Vos is het bijzonder om aan dit programma mee te werken: “Mijn Joodse familie komt uit Kampen. Mijn vader is er geboren en de namen van mijn familieleden staan in de gedenksteen op de gevel van de synagoge.”

Familieleden
Berts vader Karel overleefde de oorlog door onder te duiken, wat ook geldt voor zijn moeder: kinderboekenschrijfster Ida Vos, terwijl overige familieleden en andere Joodse Kampenaren in de oorlog werden vermoord. Bert: “Maar het wordt geen herdenkingsbijeenkomst. We vieren het Joodse leven in Kampen en staan stil bij wat de Joodse Kampenaren voor hun stad betekenden. Zo worden deze plekken en hun bewoners als het ware tot leven gewekt.” Speciaal voor deze dag schreef The Klezmer Society de ‘Kampener Klezmer Suite’. Het eindpunt van deze muzikale dag is de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden. Die is eigendom van de Joodse gemeente Zwolle en valt onder het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Initiatiefnemer voor de restauratie van het metaheerhuis is een Kamper lid van de Joodse gemeente Zwolle.

Toeval
“Bij toeval zag ik op Facebook een foto van het gebouw voorbijkomen en ben ik op onderzoek uitgegaan, waaruit bleek dat ook andere Kampenaren al jaren interesse hebben om dit huisje te restaureren. Vorig jaar hebben we met Stichting Boete en Verzoening, de Consul-Beheerder van Joodse begraafplaatsen in Nederland Eduard Huisman en veel vrijwilligers alle graven hersteld. We zijn toen in het metaheerhuis geweest en vonden oude voorwerpen en ornamenten uit de synagoge, die daar sinds de oorlog hebben gelegen.” Omdat het gebouw niet meer in goede staat is, benaderden de betrokkenen gemeente Kampen. “Hartverwarmend, dat zij de restauratie oppakt. Dat doet eer aan de overledenen en hun families.”

Informatie: www.vriendensynagogekampen.nl of www.visitkampen.nl