Afbeelding
Foto: aangeleverd

Full Color: ‘Zo’n beetje de hele wereld staat op het podium’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Leo Polhuijs

KAMPEN - Kampenaren kunnen op 17 en 18 juni weer volop genieten tijdens het Full Color Festival. Tijdens het multiculti festival staan heel veel muziek en lekker eten en drinken op het programma. Kampenaar Jos Hogenbrik is algemeen festivalcoördinator. Hij is tijdens de twee festivaldagen constant op het feestterrein te vinden, van het aanbrengen van de eerste rijplaat tot het verwijderen van de laatste. “De bezoeker krijgt op één plek en in korte tijd heel veel verrassende dingen te zien.” 

Jos, zelf werkzaam in de evenementenbranche, is blij dat het feest na corona weer kan worden gehouden. Hij was nog niet eerder als organisator bij het festival betrokken. “Wel was ik tijdens de laatste editie, in 2019, mede-organisator van de Full Color Run, die ook dit jaar weer wordt gehouden. De opbrengst van de loop, op vrijdag, gaat naar Veluwse Wens Ambulance en Stichting Aangepast Sporten Kampen.” 

Sfeer

Het festival wordt gehouden in het Stadspark. Jos roemt het niet – commerciële karakter. “Er hoeft geen winst gemaakt te worden. Dat proef je ook aan de sfeer.”

Om te benadrukken dat elke Kampenaar het festival moet kunnen bezoeken, wordt ook gedacht aan mensen met een wat dunnere portemonnee. Jos: “Zo krijgen klanten van de Voedselbank een soort strippenkaart waarmee ze de verschillende activiteiten langs kunnen gaan.” Voor de uitgifte van munten waarmee festivalbezoekers kunnen betalen, worden speciale kassa’s ingericht.


De kern van het festival wordt gevormd door de Full Color Markt op zaterdag. Jos: “Hier vind je hapjes en drankjes uit de diverse culturen die in Kampen zijn vertegenwoordigd en kun je smullen van lekkers uit de hele wereld en uit de streek. Ook zijn er biologische producten. Deze multi culti markt trekt veel bezoekers uit andere culturen. Erg gezellig.” 

Op beide festivaldagen kunnen bezoekers genieten van Brute Biertjes. Verschillende brouwerijen zorgen voor een onvergetelijke speciaalbierervaring. Een bierbolide en een pizza-oven zorgen voor extra sfeer
De organisatie van Full Color Festival is in handen van Stichting WijZ, MFC Korteweg/’t Ukien en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen en hand- en spandiensten van de diverse sponsoren. Het festival wordt voor de vijfentwintigste keer gehouden, een jubileumeditie dus. Sommige mede - organisatoren zijn al vanaf het begin actief. “Een hele prestatie”, vindt Jos. ‘’Want er komt altijd heel veel kijken bij de organisatie.
We beschikken over een korps van ruim tweehonderd vrijwilligers die de voorbereidingen treffen en op de dag zelf alles in goede banen leiden. Onder hen ook een aantal mensen die contacten hebben in de muziekwereld tot ver over onze landsgrenzen.


Dankzij deze contacten is het bijvoorbeeld gelukt om Shantel & The Bucovina Club Orkestar vast te leggen. Deze bijzondere groep brengt zaterdagavond Oost-Europese feestmuziek. Ik ben er echt trots op dat we deze band naar Kampen kunnen halen. Een absolute klapper, wat mij betreft. De artiesten brengen tijdens het festival uiteenlopende muzieksoorten, van gospel tot rock en komen overal vandaan. Zo’n beetje de hele wereld staat op het podium.’’
Bezoekers kunnen verder onder meer genieten van optredens van de hiphop en rock van Springstof, klezmermuziek van Quintus en de band Sturgeon. Ook treedt een band op, samengesteld uit muzikale statushouders van het AZC. Jos: ’’De optredens op het hoofdpodium springen misschien wel het meest in het oog en worden ook beslist heel bijzonder. Maar er zijn natuurlijk ook andere plekken waar iets te doen is.‘’ De organisatie werkt samen met andere partijen, zoals Quintus, dat onder meer het Quintus podium en kinderworkshops verzorgt.


Andere programma onderdelen zijn de activiteiten op Scoutingterrein Hanzeluiden, de Natuurspeelplaats en de Kinderboerderij. Verder kan het publiek kijken naar grappige pop up acts, theater en dans. De bibliotheek leest voor aan de kleintjes.

Het Full Color Festival begint op 17 juni om 17.30 uur en gaat door tot 01.00 uur. Op 18 juni begint het festival om 12.00 uur en eindigt om 00.00 uur. Algemene informatie over het programma: www.fullcolorfestival.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries