Afbeelding

Het Informatiepunt in de bieb helpt u verder

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Sinds één jaar kunnen inwoners van de gemeente Kampen terecht bij het Informatiepunt in de bibliotheek in de Stadskazerne voor al hun vragen over de digitale overheid, en meer. Op 24 juni bestond het Informatiepunt precies één jaar. Elders in het land heet dit punt ook wel IDO: Informatie Digitale Overheid. Maar in Kampen is het breder aangepakt en geeft men er ook informatie over bijvoorbeeld zorg en welzijn. Het Informatiepunt in Kampen is een samenwerkingsverband van de bibliotheek en WijZ Welzijn Kampen, en wordt grotendeels bemenst door vrijwilligers.

Het afgelopen jaar is goed gebruik gemaakt van het Informatiepunt als het gaat om vragen rondom het coronatoegangsbewijs en de CoronaCheck-app op de smartphone. Ook DigiD gaf voor veel mensen onoverkomelijke problemen. Het installeren van de DigiD op de smartphone, het activeren daarvan en het vervolgens ook nog gebruiken is bepaald geen makkelijk klusje.

Hoewel het Informatiepunt nog wat meer aan communicatie moet doen, zijn er toch al bijna tweehonderd vragen en problemen aan de behulpzame en enthousiaste medewerkers van het Informatiepunt voorgelegd. Voor bijna alles wisten zij wel een antwoord te vinden. Niet alleen ging het over corona of DigiD. Ook kwamen er vragen als:

- Hoe moet ik AOW aanvragen?

- Waar moet ik zijn voor toeslagen?

- Ik voel mij eenzaam. Waar kan ik nieuwe mensen leren kennen?

- Ik heb een WhatsApp-bericht van een oplichter. Hoe moet ik dat verwijderen?

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan wel een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. Dat is zeker het geval bij veel ouderen. En de overheid maakt het ons ook niet gemakkelijker.

Heeft u vragen over de digitale overheid? Kunt u wel wat hulp bij andere onderwerpen gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek. Het Informatiepunt denkt met u mee en geeft u informatie zodat u weer verder kunt. Het kan ook een afspraak voor u maken met een andere organisatie die u verder helpt.

De hulp van het Informatiepunt is gratis en u hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn.

Het Informatiepunt vindt u op de eerste verdieping van de bibliotheek, Oudestraat 216.

De openingstijden van het Informatiepunt:

- dinsdag 10.00 - 12.30 uur;

- donderdag 13.00 - 15.30 uur.

Op dinsdag werkt het Informatiepunt samen met het Internetcafé, dat dan tot 11.30 uur in de bibliotheek aanwezig is.

Op de foto: het Informatiepunt in de bieb (1e etage)

Foto: © Gerard Wessels