Striptekenaars of scenarioschrijvers komen hun werk tonen of signeren.
Striptekenaars of scenarioschrijvers komen hun werk tonen of signeren. Foto: Paul Reichenbach

Kamper Stripspektakel is op 23ste editie uitgegroeid tot een oergezellig familiefestival

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – In de Oudestraat vanaf het oude raadhuis tot en met het Van Heutszplein wordt op 20 augustus de 23e editie gehouden van het Kamper Stripspektakel. Gewoon, zoals vroeger, in de binnenstad. 

(door Leo Polhuijs)

Organisator Paul Reichenbach belooft– een ‘’oergezellig feest voor de hele familie, waar je ook opa’s met hun kleinkinderen tegenkomt. “Er zijn geen aanstootgevende dingen te zien, dat staat ook in de voorwaarden voor de deelnemers. In de vijfentachtig kramen vinden bezoekers eerste en tweedehands stripboeken, comics en stripgerelateerde spullen. Het blijft niet alleen bij strips kijken. Aanbod en programma zijn zeer gevarieerd.”

Het klarinettenensemble Mpingo van Quintus en Wie bin’ dr Uut laten muziek horen, er zijn een speurtocht voor kinderen, een graffiti workshop, optredens van de Vlaamse Herrie de Heks en verder wordt de film CODE Kampen vertoond. Ook zijn er tentoonstellingen, zoals Van Koeien tot Kunst en werken van Helmantel Beelden van Licht in het iconenmuseum. In de hal van de bibliotheek is een workshop striptekenen.

Bezoekers kunnen ook dit jaar weer meedoen aan de Wheelchair Challenge, een uitdaging waarbij je inleeft in de positie van een kind in een rolstoel. Afgaande op de bezoekersaantallen van voorgaande edities kunnen er vijftienduizend stripfanaten komen. 

In verband met corona werd het evenement vorig jaar eenmalig in het Stadspark gehouden. “Een mooie locatie, maar minder geslaagd”, blikt Reichenbach terug. “Mensen wisten de weg niet te vinden, de aan- en afvoer was lastig en stoeltjes zakten weg in het gras. De binnenstad is een veel betere locatie. We zitten daar bovendien midden tussen de horeca en een aantal sponsoren, die het spektakel financieel mede mogelijk hebben gemaakt, samen met een subsidie van Evenementenplatform Kampen.”

De tekst gaat verder onder de foto.


Signeren gebeurt niet alleen met een handtekening maar ook met een kleine tekening. Foto: Paul Reichenbach

Op het spektakel komen tachtig striptekenaars of scenarioschrijvers om hun werk te tonen en te signeren. Onder hen een aantal grote namen, zoals de Belgen Charel Cambré en Paul Geerts (85). “Laatstgenoemde, die ook kinderboeken schrijft, komt al jaren. Naast de bekende namen bieden we ook een podium aan jong talent. Op dit moment is er veel aanstormend talent, zoals onder anderen Renee Rienties.”

Om jong talent een kans te geven, wordt een striptekenwedstrijd gehouden. Winnaar van 2020/2021 werd Rins de Vries, die publiceert onder de schuilnaam Richard Frost. Hij stuurde twee complete verhalen op, die goed voldeden aan het thema Vrijheid. De prijsuitreiking voor 2022 is tijdens het komende spektakel. De wedstrijd voor komend jaar heeft betrekking op het Hanzejaar 2023. 

Volgens Reichenbach is de strip de laatste jaren volwassen geworden. “Vroeger werd er, zeker in Nederland met zijn woordcultuur, wel een beetje neergekeken op strips en werd gedacht dat je leeslui zou worden als je strips las. De strip is een volwaardige literatuurvorm geworden. Serieuze onderwerpen worden niet uit de weg gegaan en je vindt tegenwoordig regelmatig literatuur in stripvorm, zoals de graphic novel over Hendrick Avercamp, tijdgenoot van Rembrandt en wereldwijd bekende winterschilder die in Kampen woonde en werkte. De bibliotheek, die ook op het spektakel aanwezig is, werkt samen met de organisatie en ziet ook het belang in van strips om het lezen onder kinderen te bevorderen. Strips worden ook steeds vaker in het onderwijs gebruikt.”

Reichenbach: “Er zijn in Nederland en België meerdere stripfestivals, maar Kampen is uniek omdat het zich afspeelt in de open lucht en er geen toegangsprijs wordt gevraagd. Het Kamper Stripspektakel werd voor het eerst gehouden in 1999. Reichenbach kwam met het – naar later bleek succesvolle – voorstel toen binnen Stichting Kampen Promotie werd nagedacht over een nieuw, aansprekend evenement. 

De Kamper stripliefhebber heeft in eigen beheer onder meer de geschiedenis van de gitaar in stripvorm uitgegeven en in samenwerking met Arie van Vliet verwacht hij volgend jaar een nieuwe aflevering van Het Goud van Kampen uit te brengen.

Het Kamper stripspektakel wordt gehouden op zaterdag 20 augustus van 10.00 - 17.00 uur. 

Meer informatie: www.kamperstripspektakel.nl

Afbeelding
Verdachte van moord op dochter na sprong in IJssel naar Pieter Baan Centrum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met betaalpas of creditcard in bussen OV-regio IJsselmond Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
N50 Kampen – Kampen Zuid: werkzaamheden en verkeershinder van 3 tot 17 mei Algemeen 17 uur geleden