Afbeelding
Foto: brugmedia.nl

Humor met een boodschap: Koetje Boe…

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

Geen flauw idee wat een koe denkt. De afgelopen tijd kijk ik er regelmatig naar. Van het eens zo groene weiland naar de koeien en weer terug. Ze staan lekker te grazen of liggen rustig te herkauwen. Het stugge, dorre gras lijkt er prima in te gaan. Ik krijg geen moment de indruk dat ze denken: wat is deze situatie onkoeielijk! 

Bij mensen is dat anders. We hebben een bewustzijn, een geweten en emoties. Daardoor vinden we sommige dingen onredelijk en zelfs onmenselijk. En we krijgen met z’n allen ook best wat voor de kiezen. De enorme inflatie raakt veel gezinnen. Boodschappen worden duurder. Maar ook de prijs van energie gaat na het eindigen van een contract soms een paar keer over de kop. Weg financiële ruimte. Of erger dan dat. Er zijn op dit moment zelfs mensen die in hun auto wonen. En dan bedoel ik geen camper. Voor veel mannen is hun auto een heilige koe. Ze kunnen er uren in doorbrengen. Maar erin wonen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

We zijn in Nederland veel gewend. Misschien zelfs verwend. Uitzonderingen daargelaten. Een stapje terugdoen is lastig. We willen vooruit. Meer van dit, leuker van dat. Maar de knop moet om. Als je in de huidige maatschappij geld wilt besparen. Eén tip krijg je van me cadeau. Neem nou die auto. Die krijgt in de wasstraat vaak een luxe behandeling. Niet alleen het basisprogramma. Nee, een wasbeurt inclusief bodem- en velgenreiniging. Dat moet onder de douche juist de basis worden. Vanaf vandaag. Elke keer beginnen met het wassen van de velgen en de bodem. De rest van je lichaam met de Franse slag. Als je visueel bent ingesteld, weet je direct wat ik bedoel. Zo sta je nooit langer dan 5 minuten onder de straal. Nooit. Maar lang genoeg om de nare geurtjes buiten de deur te houden.

Ik kan heel veel stapjes terugdoen om nog steeds een fijn leven te hebben. Maar liever niet. Ik ben namelijk een mens. Dat maakt me soms jaloers. Nooit op andere mensen. Nee, ik kan stikjaloers zijn op de koe. Natuurlijk niet als ie als biefstuk op m’n bord ligt. Maar wel als ie nog leeft. Melk geven, eten, poepen, plassen, dom kijken, beetje loeien en af en toe een gezellig ‘treintje’ maken met z’n familie. Meer lijken ze van het leven niet te verwachten. Heerlijk toch? Is een stapje terugdoen voor ons mensen echt zo erg? Als je niets hebt wel. Maar als je nu heel goed gewend bent? Johan Cruijff wist het al: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel!’ Misschien wel een waarheid als een koe. Want als je regelmatig een stapje terugdoet, slijten de hakken van je schoenen minder snel. Ik wens je veel succes met het doorkomen van deze bijzondere tijd. Kijk een beetje naar elkaar om. Wees vooral onmenselijk lief. Dat hebben we meer dan ooit nodig…

Nick de Vries