Afbeelding
Foto: aangeleverd

CultuurZIEN tijdens Maand van de Geschiedenis

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis. Een landelijk evenement, waaraan in Kampen cultuurZIEN jaarlijks deelneemt. Dit jaar is het thema ‘Rampen’. Op 1 oktober presenteert cultuurZIEN de website www.rampeninkampen.nl Daarnaast worden twee stadswandelingen georganiseerd.

De stad Kampen heeft in haar lange geschiedenis al veel rampen doorstaan. CultuurZIEN heeft er voor gekozen drie rampen verder uit te lichten. Deze keuze is niet geheel willekeurig:

Rampjaar 1672: Kampen werd na het Rampjaar 1672 financieel leeg gezogen door het Franse bezettingsleger. Om zeker te zijn van betaling, namen de Fransen twaalf vooraanstaande Kampenaren in gijzeling. Wie waren zij en wat waren hun onderlinge relaties? Onderzoek naar deze gijzeling bracht meer duidelijkheid over wie uiteindelijk het losgeld betaalden. De stad Kampen heeft zich na 1672 nooit meer kunnen herstellen van de plunderingen.

Stormvloed van 1775: Op 14 oktober 1775 steeg het water rond Kampen zó snel, dat inwoners geen tijd hadden om hun huisraad naar hogere verdiepingen en hun vee naar hoger gelegen gronden te brengen. CultuurZIEN publiceert een tot nu toe onbekend ooggetuigenverslag.

Watersnood van 1825: Van 4 op 5 februari 1825 vond een ongekende stormramp plaats. Zuiderzeewater stortte zich met kracht door de doorgebroken zeedijken rond Kampen en voerde losgeslagen palen uit de beschoeiing rond Schokland mee. Over het verloop van de ramp in de stad en op het Kampereiland maakte cultuurZIEN een beeldcast, een podcast ondersteund met beeldmateriaal.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt de website met meer items gevuld. 


Stadswandelingen

Invulling aan het thema Rampen geeft cultuurZIEN ook met twee speciale stadswandelingen:

1. De stadswandeling ‘’Sporen van Water’’ start op 8 oktober om 14:00 uur bij de Cellebroederspoort. De stadswandeling voert langs grachten, weteringen, ‘’pijpen’’, kanalen en sloten. Men ziet dijken, sluizen en bruggen. Na ongeveer 1,5 uur eindigt de stadswandeling in het centrum van de stad.

2. De wandeling ‘’Langs de Riete’’ neemt de deelnemers mee door de wijken Brunnepe en De Greente. Juist in dit westelijke deel van de stad zijn de hoogte verschillen uit de tijd van de Zuiderzee nog goed herkenbaar. Deze wandeling start op 29 oktober om 14:00 uur bij de Westerkerk aan de Wilhelminalaan, waar de wandeling ook weer eindigt.

Meer informatie op www.maandvandegeschiedenis.nl/cultuurzien Deelname kos per wandeling € 10. Vooraf opgeven voor deelname kan via email kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24.