Afbeelding
Foto: schermafdruk

Kampen hijst regenboogvlag tijdens Coming Out Day

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Dinsdag 11 oktober 2022 is het Coming Out Day.  Wethouder Richard Boddeus hijst op deze dag samen met mevrouw Leentje van Dijk om 08.30 uur de regenboogvlag bij het stadhuis op het Burgemeester Berghuisplein. Dit doen zij in aanwezigheid van Kleurrijk  Kampen. De gemeente hijst jaarlijks de regenboogvlag op Coming Out Day als symbool voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ook de stadsbrug wordt 11 oktober aangelicht in de regenboogkleuren.

Wethouder Boddeus: “De gemeente wil een inclusieve en diverse gemeente zijn waar iedereen zich thuis voelt, want in Kampen telt iedereen mee. We vinden het belangrijk dat iedereen die in onze gemeente woont of te gast is, zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Gastvrijheid en respect voor LHBTI+ personen onderstrepen we op 11 oktober met het hijsen van de diversiteitvlag.“

Leentje van Dijk is moeder van 8 kinderen. “Ik hou van hen. Al mijn kinderen zijn verschillend en ze mogen er allemaal zijn. Voor mij staat de regenboogvlag symbool voor dat iedereen er mag zijn. We zijn allemaal uniek, ieder met zijn eigen kleur en samen vormen we alle kleuren van de regenboog. Ik spreek de wens uit dat iedereen respect heeft voor elkaar. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met een ander, als je maar respect blijf houden”, aldus Leentje van Dijk.

Werkgroep Kleurrijk Kampen  

De vlag wordt gehesen bij het kunstwerk ‘De Kubustoren’ van Marijke de Goeij. De werkgroep Kleurrijk Kampen gaat ‘De Kubustoren’ aankleden, zodat het nog meer uitdrukt dat je je zelf mag zijn als LHBTI+ persoon. De regenboogkleuren geven uitdrukking aan alle zichtbare en onzichtbare kleurenschakering in onze samenleving.

Het kunstwerk bestaat uit een verzameling van kubussen die kunstzinnig met elkaar zijn verbonden. Het kan gezien worden als een symbolische verbinding tussen mensen die in hokjes (de kubussen) worden geplaatst, maar onderling toch met elkaar zijn verbonden. Eigenlijk net als de regenboogvlag.

LHBTI+ en geloof

Vanuit het netwerk van de gemeente, denk aan scholen, huisartsenpraktijken, sportverenigingen etc, komt er steeds vaker naar voren dat jonge mensen in onze gemeente worstelen met LHBTI+ vraagstukken. Voor (gelovige) ouders die hier te maken krijgen, kan dat best ingewikkeld zijn en vragen oproepen. Reden voor de gemeente om hier aandacht aan te besteden. In samenwerking met Wijdekerk, Vizier en de Bibliotheek Kampen wordt 11 oktober een informatieve avond georganiseerd over LHBTI+ en geloof voor (gelovige) ouders van LHBTI+ kinderen.

Coming Out Day          

Coming Out Day wordt wereldwijd gevierd op 11 oktober. Deze dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Nederland doet sinds 2009 mee aan Coming Out Day. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar het idee van ‘uit de kast komen’, jezelf laten zien.