Schudde, Zandbergen en Boddeus bij een maquette van de kadekraan
Schudde, Zandbergen en Boddeus bij een maquette van de kadekraan (foto: Maarten van Gemert)

Voorbereiding herbouw kadekraan aan IJsselkade concreet gestart

Algemeen

KAMPEN – De voorbereidingen om een replica te plaatsen van de vroegere kadekraan aan de IJsselkade, beginnen concreet vorm te krijgen. De leidingen op de beoogde plek worden verlegd voor het fundament van de hijskraan. Wethouder Boddeus kwam een kijkje nemen samen met Berry Zandbergen, voorzitter van Stichting Herbouw Kadekraan Campen.

Vijftien jaar na oprichting van de stichting, die zich beijvert voor een terugkeer van de Kamper kadekraan, komt het doel nu echt in zicht. Werknemers van Siers zijn begonnen met het verleggen van de electraleidingen om de kadekraan op dezelfde plaats als vroeger te herbouwen: tegenover de Marktsteeg.

De voorman deed met (voorzichtige) proefsleuven de verrassende ontdekking dat de gasleiding in een bocht om de plek heenloopt, in tegenstelling tot wat geregistreerd staat. Die hoeft dus niet verlegd te worden.

Vrijwilliger Tjaard Schudde, huidig voorzitter Berry Zandbergen en wethouder Richard Boddeus stonden bij een maquette van de kadekraan op een deels opengebroken stoep. Het streven is om de Kamper Kadekraan met Sail in 2024 op de Kamper IJsselkade terug te mogen begroeten.

Lees meer over de kadekraan, de replica en over het verloop van het lange traject in de volgende artikelen uit het archief van De Brug:
Terugkeer kadekraan nog ver weg (2015)
Stadskraan Middelburg dient als model voor te herbouwen Kadekraan Campen (2021)
Bouw replica Kamper stadskraan IJsselkade ligt op schema (2022)

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39