Bovenin de loopbrug tussen de huisnummer 15-17 (links) en 19 aan de Broederweg
Bovenin de loopbrug tussen de huisnummer 15-17 (links) en 19 aan de Broederweg (foto: Maarten van Gemert)

Theologische Universiteit biedt pand in centrum Kampen aan voor statushoudersopvang

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In het centrum van Kampen heeft de Theologische Universiteit Kampen (TUK) één van haar gebouwen aangeboden voor opvang van statushouders. De onderwijsinstelling is naar Utrecht verhuisd en één van haar panden aan de Broederweg staat al leeg. Binnen het project De Thuisgevers wordt bekeken of het aanbod haalbaar is.

De grote toestroom van asielzoekers heeft bij het aanmeldcentrum in Ter Apel geculmineerd in overnachtende vluchtelingen in de open lucht. Om de crisis het hoofd te bieden en meer ruimte te creëren in asielzoekerscentra, poogt de landelijke overheid statushouders sneller door te laten stromen. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van het voorbeeld dat IJsselmuiden heeft gegeven en dat de ’Kamper aanpak’ is gaan heten. Kerken, bedrijven en particulieren schoten Oekraïense vluchtelingen kordaat te hulp toen daar oorlog uitbrak.

De Thuisgevers
Analoog aan deze opvang buiten de overheid om, heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) samen met gemeente Kampen het project ’De Thuisgevers’ opgezet. In heel Nederland wordt gezocht naar leegstaande kerken, scholen en andere gebouwen om statushouders te huisvesten in afwachting van een eigen woning. Teun de Man bood namens Stichting Algemene Armenstaat als eerste ’particuliere’ organisatie onderkomen aan twee statushouders op leeftijd. Daarmee haalde Kampen opnieuw het landelijke nieuws met burgemeester Sander de Rouwe voorop.
De seniorenwoning aan de Christinastraat wordt schoongemaakt en ingericht door vrijwilligers uit Kamper kerken. Zo is er ook een oproep uitgegaan of er klussers beschikbaar zijn voor het pand aan de TUK. Hiermee zouden de kerken in Kampen vergelijkbaar actief worden als in IJsselmuiden.
Officieel heet het een tijdelijke opvang te zijn maar in het licht van andere crises, zoals de stikstof- en woningbouwcrisis, is dat een rekbaar begrip.

Theologische Universiteit
Aan de Broederweg heeft de TUK drie panden in gebruik. Huisnummer 15 en 17 lopen in elkaar over en vormen een monumentaal geheel. Pim Boven, lid College van Bestuur van de TUK, heeft bevestigd dat het pand op nummer 19, verbonden via een loopbrug, is aangeboden aan De Thuisgevers. Aan die projectorganisatie laat Boven het over of het pand geschikt is of geschikt gemaakt kan worden.
Sander de Rouwe juicht het aanbod toe en spreekt over ”onbenutte ruimte in de samenleving”. Sinds de landelijke uitrol van het Kamper initiatief met Haags geld, zijn er tientallen aanboden gekomen uit het land, vertelt de Kamper burgemeester. WijZ is als welzijnsorganisatie betrokken bij opvang in Kampen voor aanvullende begeleiding waar de gemeente eerstverantwoordelijke is voor de inburgering. Allereerst zal er met de omwonenden gesproken moeten worden. Zij werden laat geïnformeerd middels een brief met een fout huisnummer. De Thuisgevers inventariseren en onderzoeken de mogelijkheid. Zij geven niet direct thuis.

De Theologische Universiteit Kampen in de periferie van het stadscentrum (foto: Maarten van Gemert)

...

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29