Ankie & Anja staan een klant te woord in de nieuwe Zalker molenwinkel
Ankie & Anja staan een klant te woord in de nieuwe Zalker molenwinkel (foto: Maarten van Gemert)

Veel aanloop en producten bij nieuwe molenwinkel De Valk in Zalk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
ZALK – Onder internationale belangstelling is vorige maand de nieuwe molenwinkel geopend in Zalk. Naast molen d’Olde Zwarver in Kampen heeft nu ook De Valk in Zalk een nering onderin de molen. In de molenwinkel worden producten verkocht van eigen bodem en uit de streek. Een enthousiaste groep vrijwillig(st)ers gooit elke zaterdagmorgen de deuren los.

De eerste woensdag van oktober verwelkomde Zalk de internationale jury van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zij verkenden het dorp en de vele plaatselijke initiatieven, waaronder de molenwinkel. Tot hun verrassing mochten zij die openen en het Zwitserse jurylid Lisa Landert luidde de bel als start voor het nieuwe dorpsinitiatief. In de molenwinkel is van alles verkrijgbaar – van diverse meel- en mixsoorten tot zaden en bloemen uit de eigen pluktuin van het dorp.

Assortiment
Op de benedenverdieping van molen De Valk in Zalk is ruimte gemaakt voor een grote voorraadkast en een verkoopbalie. De producten komen uit het dorp zelf of van d’Olde Zwarver in Kampen. Niet alle graansoorten kan De Valk malen. Daarom wordt er samengewerkt met de Kamper molen en is er een breed assortiment aan (bak)meel verkrijgbaar. Ankie & Anja vertellen dat het pannenkoekenmeel op dit moment hard loopt en het roggemeel stukken minder. De Zalker inwoonsters draaien samen met zo’n acht andere vrijwillig(st)ers de boerderijwinkel. Met een goed rooster hoeven ze maar één of twee keer per maand aan de bak.
Naast diverse meelsoorten zijn er allerlei mixen te koop, van brood- tot cake- en kruidkoekmixen. Voor de prijzen worden vooralsnog die van d’Olde Zwarver aangehouden. Alles is nieuw en moet zich nog uitkristalliseren. Zalkenaren kunnen er hun eigenhandig gemaakte producten verkopen, zoals jam, honing van imker Marinus Heldoorn en gevlochten rietkorven van mandenvlechter Matthijs Bakker. Maar ook bloemen en zaden uit de eigen Zalker pluktuin en pindakransen voor vogels, gemaakt door cliënten van Philadelphia die ook regelmatig meehelpen in de molenwinkel.

Samenwerking
In goed overleg met de vier molenaars van De Valk is de molenwinkel gestart. En met ”deskundig advies” van Sjaak Poort van d’Olde Zwarver. De Kamper molen nabij de IJssel heeft al lange tijd een winkel onderin. Op een oproep in de nieuwsbrief van Dorpsbelangen Zalk meldden zich acht geïnteresseerde vrijwilligers en in totaal bestaat de groep nu uit twaalf personen. Langzaamaan zal de winkel ook uitbreiden met producten uit de streek. Maar de vrijwilligers hopen in de toekomst ook meer zelf gemalen graan aan te kunnen bieden.
Dat vereist de nodige nauwkeurigheid omdat het producten voor menselijke consumptie betreft. En voor andere granen zijn weer andere maalstenen benodigd, scherpere bijvoorbeeld. Eén van de dromen voor de toekomst is om meer producten uit de streek aan te bieden, evenals melk en vlees. Op een klein maar belangrijk punt is de molenwinkel van De Valk klaar voor de toekomst: pinnen is mogelijk. Met dank aan de Wi-Fi van de buren. Zo is de Zalker molenwinkel er met en voor elkaar. En natuurlijk voor de toeristen, als dat seizoen weer aanbreekt. Vanaf de Zalkerdijk is de molen, regelmatig met draaiende wieken, al te zien. En onder die wieken van De Valk in Zalk schuilt nu ook een molenwinkel.


Rietkorven van de mandenvlechter Matthijs Bakker uut Zalk (foto: Maarten van Gemert)

..