De voormalige Schepmanpanden.
De voormalige Schepmanpanden. Foto: archieffoto

Kort geding kan bouw appartementen Veerweg niet voorkomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De bouw van het appartementencomplex aan de Veerweg in Kampen wordt niet stilgelegd. De rechter in Zwolle wees vrijdag dit verzoek van omwonenden af. 

De drie woningen die ooit onderdeel waren van de Scheepswerf Schepman (uit 1920) zijn afgelopen zomer al gesloopt. Het echtpaar Van Ommen woont vlakbij de locatie en wilde met een kort geding de bouw van een appartementencomplex met tien wooneenheden in ieder geval tijdelijk tegenhouden. Een dergelijk groot bouwblok op een ‘beeldbepalend stuk van Kampen’ past niet, zo vonden ze. Ook menen dat er minder zon hun woning binnenkomt en vrezen ze verlies van woongenot door de bouw van balkons vlakbij hun huis. Bovendien is het benodigde aantal parkeerplekken fout berekend.

Over dat laatste punt bestaat inderdaad onduidelijkheid, omschreef de rechter in het vonnis. Maar dat kan er echter hooguit toe leiden dat er één parkeerplek extra aangelegd moet worden. En dat is onvoldoende om dan maar de hele bouw stil te leggen. De andere klachtonderdelen schoof de rechter terzijde. Bouwbedrijf Mateboer liet een zogeheten ‘bezonningsstudie’ uitvoeren waaruit bleek dat het bouwplan geen consequenties heeft voor de bestaande bebouwing. En wat de privacy betreft: de omschreven balkons komen juist aan de zijde van de IJssel. Wat het ‘massieve bouwblok’ betreft oordeelde monumentencommissie Het Oversticht dat het bouwplan niet in strijd is met de redelijke eisen van welstand. Een ‘tegenrapport’ van de Friese instantie Hûs en Hiem ging onvoldoende in op het rapport van Het Oversticht. 

Dat betekent dat de bouw gewoon door kan gaan. Mateboer heeft al aangegeven dat ze in januari start met de fundering van het complex.

Nick de Vries

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.