KP32 is bijna klaar voor het nieuwe zeilseizoen.
KP32 is bijna klaar voor het nieuwe zeilseizoen. Foto: Job Jager

Grote restauratie van de botter KP32 loopt op schema.

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Alweer bijna 30 jaar geleden is de Kamper Botterstichting opgericht en is toen begonnen met een halve botter, de KP32. Hij lag op de wal in Sneek en de de hele achterkant was al opgestookt en weg. In Spakenburg is toen een heel nieuw achterschip aan de kop gezet. Nu na zoveel jaren zeilen waren er onderdelen aan vernieuwing toe. Vorig voorjaar hebben de vrijwilligers er al een nieuwe voorsteven ingezet. Afgelopen winter zijn er nieuwe huidgangen geplaats en lange stukken berghout ( soort stootrand).

Ook is er een compleet nieuwe deken ingekomen. Dat is een soort dubbele bodem waar het buitenwater onderdoor en doorheen spoelt en waar verse vis levend in bewaart kan worden. De visbun is dus nog nat zoals men in het botterwereldje zegt. Gelijktijdig is er ook een nieuwe motor in gekomen met prachtige kist eromheen. Dus niet alleen aan de buitenkant is veel vernieuwd , maar eigenlijk dus ook heel veel in de kuip. Veel nieuwe spantjes zitten er zijn erin gezet en het complete achterdek is ook nog helemaal vernieuwd. 

Doordat de vrijwilligers van de Kamper Botterstichting deze klussen zelf konden doen vielen de kosten relatief mee. De Kamper Botterstichting haalt haar inkomsten uit het zeilen met gasten tijdens diverse evenementen, dagtochtjes vanuit Kampen en de jaarlijkse Kamper Oostwalbotterrrace . Die vindt  altijd plaats op de laatste zaterdag in juni. Er komen dan ongeveer 40 botters uit heel Nederland naar Kampen en die zijn die wedstrijddag verhuurd aan Kamper bedrijven, kroegen, vriendengroepen, verenigingen, families etc. Dus als U nog zin heeft in een prachtige dag kunt U nog mee. Zie voor ifo de website van de Kamper Botterstichting.

De Botter KP32 is gebouwd in 1885 en heeft gevist tot 1958. Het langst hebben de Kamper broers Menno en Themmo Drenth met deze mooie botter gevist. In die visserijperiode zijn er ook diverse reddingen verricht en is er voedsel vervoerd naar bijvoorbeeld het eiland Schokland. In de oorlog zijn er mensen overgezet met de KP32 omdat de IJsselbrug was opgeblazen. Kortom, een stoere botter met veel geschiedenis en verhalen waar Kampen trots op moet zijn.

De vrijwilligers zijn zeker trots op hun restauratiewerk en klussen ongeveer nog een maand lang door en dan moet de KP32 klaar zijn voor het nieuwe zeilseizoen en nieuwe avonturen. 

Kom gerust kijken in de Botterloods op de Koggewerf, of misschien wilt U wel komen helpen. U bent altijd van harte welkom. Voor meer restauratiefoto’s kunt U kijken op de facebookpagina van de Kamper Botterstichting.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47