Op de Willem van Oranjeschool in Kampen heeft Sander de Rouwe het lespakket Veilig Buiten Spelen uitgereikt.
Op de Willem van Oranjeschool in Kampen heeft Sander de Rouwe het lespakket Veilig Buiten Spelen uitgereikt. Freddy Schinkel

Schoolkinderen ontvangen lespakket Veilig Buiten Spelen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Deze maand ontvangen alle basisscholen in Kampen het lespakket Veilig Buiten Spelen. Het lespakket bevat materiaal over hoe kinderen veilig om kunnen gaan met vrachtwagens en grote machines op straat. De scholen kunnen de informatie gebruiken bij hun lessen verkeersveiligheid. 

Eind april heeft burgemeester Sander de Rouwe het eerste pakket uitgereikt aan de leerlingenraad van de Willem van Oranjeschool. Vooral het speciaal gemaakte filmpje over hoe je moet omgaan met vrachtwagens en grote machines op straat, maakte indruk. De schoolkinderen van groep 5 spraken met de burgemeester over veiligheid op straat en samen hebben zij geoefend hoe je veilig kunt spelen als er een vuilniswagen met zijlader in de buurt is.

Bewustwording

De buitendienstmedewerkers van de gemeente Kampen ervaren met enige regelmaat risicovolle situaties tijdens hun werk met grote voertuigen en apparatuur. Om kinderen spelenderwijs bewust te maken van de gevaren van vuilniswagens met een zijlader en andere grote machines heeft de gemeente een lespakket Veilig Buiten Spelen ontwikkeld. Alle basisscholen in Kampen ontvangen binnenkort dit lespakket die ze kunnen gebruiken bij hun lessen verkeersveiligheid.  

Burgemeester Sander de Rouwe: ”Grote machines en vuilniswagens maken indruk op kinderen. Door hun onbevangenheid kunnen ze het risico van deze voertuigen niet goed inschatten. Dit lespakket draagt bij aan bewustwording en begrip voor onze gemeentelijke mooimakers van de stad.”

Demonstratie op school

Het lespakket bevat een filmpje en posters die duidelijk maken dat contact met de chauffeur belangrijk is. Kijken, zwaaien en afstand houden is de afspraak. Ook kunnen scholen met de afdeling gemeentewerken een afspraak maken voor een demonstratie van één van de voertuigen op school. De kinderen krijgen uitleg over de machine en leren hoe je daarmee veilig kunt omgaan op straat. Verder zit er in het lespakket een leuk cadeautje voor de school in de vorm van een speelgoedvuilniswagen.