Ds. H. de Kok-Mellema ging vorig jaar voor op de platte kar
Ds. H. de Kok-Mellema ging vorig jaar voor op de platte kar (archieffoto: Maarten van Gemert)

Opnieuw begint Tweede Pinksterdag in Wilsum met een Hagenpreek

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
WILSUM – Omdat het vorig jaar zo aansloeg, organiseren de PKN-kerken in Wilsum opnieuw een Hagenpreek in de ochtend van Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei om half tien. Op de platte kar in de boomgaard achter de Hervormde Kerk zullen ds. H. de Kok-Mellema en ds. H.B. van der Knijf voorgaan. In de geest van Pinksteren is het thema: ”Laat het vuur weer branden!”

Ouderlingen zullen de openluchtdienst openen en sluiten. Bernhard de Knijf, dominee van de Hervormde Gemeente Wilsum, en Ineke de Kok-Mellema, dominee van de Gereformeerde Kerk Wilsum, hebben samen de dienst inhoudelijk voorbereid. Andere vrijwilligers zorgen voor de boerenkar, zoals de man van Monique de Groot, en de brunch na afloop. Vanaf negen uur openen de poorten van de boomgaard zich, te bereiken via de Veerweg, en om half tien vangt de dienst aan. Eufoniamuzikanten begeleiden de zang.

Hagenpreek
De term hagenpreek stamt uit de tijd dat de protestanten illegaal moesten samenkomen omdat de Rooms-Katholieke kerk de staatskerk was. Later werd de term gebezigd toen de gereformeerden zich losmaakten van de hervormden en ’illegale’ diensten belegden. Domina Ineke de Kok-Mellema gaf vorig jaar in een interview met Kamper Nieuws toe dat beide twisten in Wilsum niet hebben gespeeld maar de term hagenpreek spreekt wel aan.
„Dat is de grap in feite,” vertelde domina De Kok. In de kerkhistorie waren hagenpreken illegaal maar met de komst van het burgerlijk gezag is dat nu duidelijk niet het geval. Vorig jaar woonden burgemeester De Rouwe en wethouder Jan Peter van der Sluis de hagenpreek bij. Dit jaar wordt wijkwethouder Bernard van den Belt verwacht.


Ineke de Kok-Mellema praatte na met Sander de Rouwe en Jan-Peter van der Sluis (archieffoto: Maarten van Gemert)

Brunch
Onder het thema ”Laat het vuur weer branden!” zullen enkele verzen uit Handelingen 2 en Romeinen 12 worden gelezen. Na de dienst wordt omgeschakeld naar het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN): ”Aan tafel!” Alle aanwezigen bij de hagenpreek in de boomgaard worden dan ruimhartig uitgenodigd bij een brunch. Eten schept verbondenheid, aldus de PKN: het voedt niet alleen het lichaam maar ook de ziel; terwijl je met elkaar in gesprek bent, ga je elkaar met andere oren horen en met andere ogen zien.

Dat sluit aan op het feest van Pinksteren oftewel de uitstorting van de Heilige Geest. Maandag wordt dat gevierd in de uiterwaarden van de IJssel. Tussen bomen met appels, niet bedoeld om van te eten.


Ds. H.B. van der Knijf ging vorig jaar ook voor op de platte kar (archieffoto: Maarten van Gemert)

..

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 18 uur geleden