De afbraak van de sluis.DCIM\100MEDIA\DJI_0704.JPG
De afbraak van de sluis.DCIM\100MEDIA\DJI_0704.JPG Foto: www.ijsseldeltaprogramma.nl

Werkzaamheden Roggebotbrug vorderen: IJsseldeltaprogramma blikt terug met foto’s

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De werkzaamheden rond de nieuwe Roggebotbrug en de Reevesluis vorderen gestaag. De medewerkers aan het ijsseldeltaprogramma zijn nu gestart met het losmaken en verwijderen van de grote onderdelen. Ter ere van de trouwe dienstjaren van de Roggebotsluis hangt er momenteel een expositie met oude en nieuwe foto’s van de sluis in het informatiecentrum tegenover de ingang van Europarcs. 

De nieuwe Roggebotbrug én de Reevesluis hebben de functies (verkeer en waterveiligheid) van de Roggebotsluis overgenomen. De oude sluis wordt verwijderd om zo ruimte te maken voor het brede doorstroomprofiel bij Roggebot. In geval van extreme waterafvoer van de IJssel is het namelijk noodzakelijk dat er voldoende waterbreedte en dieptein het  is voor waterafvoer via het Reevediep Dronter- en Vossemeer naar het IJsselmeer.

Werkwijze verwijderen

We zijn gestart met het zo veel als mogelijk losmaken en verwijderen van de grote onderdelen. Zo zijn onder andere de bewegingswerken van de sluis (motoren en hydrauliek), de sluisdeuren, de Zwolsebrug en delen van het bediengebouw al afgevoerd.

Op dit moment is het sluisterrein een stuk kaler, maar er zit nog veel gewapend beton in de sluiskolk, waaronder de wanden, vloer en funderingspalen. Dit beton wordt met grote kranen in kleine stukken geknipt  en geprikt (door middel van een stalen pen die krachtig heen en weer beweegt). Deze brokken worden vervolgens op vrachtwagens geladen en afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Daar worden van het beton weer kleinere brokken gemaakt, zodat men het kan hergebruiken als funderingsmateriaal voor andere projecten.

Roggebotsluis uit 1955

Ter ere van de trouwe dienstjaren van de Roggebotsluis hangt er momenteel een expositie met oude en nieuwe foto’s van de sluis in het Informatiecentrum. Het informatiecentrum is gevestigd in de bouwkeet van Combinatie Roggebot. Deze ligt tegenover de ingang van Europarcs, ter hoogte van Flevoweg 90 (de voormalige locatie van de Music Club). Deze is te bezoeken op dinsdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur en zal nog tot de bouwvak te bezichtigen zijn. Met dank aan Rijkswaterstaat, de familie Groen, de familie Scholten, Paul Poels en Freddie Schinkel voor de foto’s. Bekijk hier het item van Omroep Flevoland over de expositie: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/333232/roggebotsluis-is-weg-we-hebben-de-foto-s-nog

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 17 uur geleden