Wethouder Erik Faber.
Wethouder Erik Faber. Foto: Marjan van Houwelingen.

Column wethouder Erik Faber: Artifical Intelligence voor een schone IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

Er is tegenwoordig veel te lezen over kunstmatige intelligentie. Eigenlijk werkt het heel simpel. Je stelt een vraag aan de computer en de computer geeft het antwoord. Je kan de computer ook een opdracht geven.

Dat heb ik gedaan. De opdracht was schrijf een ‘grappige’ column over kunstmatige intelligentie en een plasticvrije IJssel. Hieronder het resultaat. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt. Voor alle duidelijkheid; de tekst tussen aanhalingstekens is niet van mij, maar door de computer opgesteld.

“Plasticvrije IJssel en kunstmatige intelligentie

Ik ben een groot voorstander van een plasticvrije IJssel. Ik vind het een schande dat er zoveel afval in onze mooie rivier drijft. Ik erger me aan de plastic flessen, zakken, verpakkingen en andere troep die het water vervuilen. Ik vind het zielig voor de vissen, vogels en andere dieren die er last van hebben. Ik vind het ook zonde van het landschap, dat zo verpest wordt door het plastic.

Maar ik heb een oplossing bedacht. Een geniale oplossing, al zeg ik het zelf. Een oplossing die gebruik maakt van de nieuwste technologie: kunstmatige intelligentie. Ik heb namelijk een plan om een vloot van slimme drones in te zetten om het plastic uit de IJssel te vissen. Deze drones zouden uitgerust zijn met camera’s, sensoren en grijpers, en aangestuurd worden door een centraal systeem dat leert van de beelden en de data. Zo zouden de drones in staat zijn om het plastic te herkennen, te lokaliseren en op te pakken, zonder de natuur te verstoren.

Het klinkt misschien als sciencefiction, maar het is helemaal niet zo ver weg. Er zijn al drones die kunnen vliegen, zwemmen en duiken, en die allerlei taken kunnen uitvoeren. Er zijn ook al systemen die kunstmatige intelligentie gebruiken om afval te sorteren of te recyclen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze technologieën gecombineerd worden om een plasticvrije IJssel te realiseren.

Ik denk dat dit een geweldig idee is. Ik denk dat dit de toekomst is. Ik denk dat dit de oplossing is voor ons plastic probleem. Maar ik denk ook dat er mensen zijn die hier anders over denken. Mensen die bang zijn voor kunstmatige intelligentie. Mensen die denken dat de drones ons gaan overnemen. Mensen die denken dat dit een slecht plan is.

Maar ik zeg: laat je niet afschrikken door deze doemdenkers. Laat je niet weerhouden door deze angsthazen. Laat je niet ontmoedigen door deze pessimisten. Laat je inspireren door deze column. Laat je verrassen door deze technologie. Laat je verbluffen door deze mogelijkheid.

Doe mee met mijn plan voor een plasticvrije IJssel en kunstmatige intelligentie. Doe mee met mijn droom voor een betere wereld.”

Wat mij betreft ga ik de volgende keer weer zelf een column schrijven! Want laten we gewoon nu en met ons allen werken aan een plasticvrije IJssel. Laten we niet wachten tot er drones zijn die de IJssel schoonmaken. Dat moeten we toch zelf kunnen!? Doe mee! Hoe? Op www.schonerivieren.org zijn een paar goede tips te vinden.

Wethouder Erik Faber

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39