Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan.
Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan. Foto: Tennekes

Bouwplan Kennedylaan krijgt voorlopig goedkeuring

Algemeen

DEN HAAG – De komst van 52 sociale huur- en koopappartementen op de plek van de vroegere bibliotheek aan de Kennedylaan is vrijwel zeker. De Raad van State gaf vandaag voorlopig groen licht voor dit project van BPD en deltaWonen. Een verzoek van omwonenden om schorsing van het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning, werd afgewezen. Maar uit het oordeel van de Raad blijkt ook dat de bezwaren van de omwonenden geen kans maken in de zogeheten bodemprocedure over dit project die nog loopt.

Voor de vorm zegt de Raad dat de projectontwikkelaar en de woningcorporatie nu voor eigen risico al aan de slag kunnen. Maar tegelijk zegt de Raad dat ze “….gezien de grote woningbouwopgave zo snel mogelijk met de uitvoering van het project kunnen starten.” Daarmee geeft de Raad zelf aan dat de woningnood zwaarder weegt dan de bezwaren die de omwonenden hebben ingediend.

BPD kondigde al aan snel met de voorbereidingen van de bouw te starten. Dat betekent binnenkort het einde van 32 bomen waar de omwonenden, bewoners van het complex Parkstaete, zo aan gehecht zijn. Die bomen mogen van de Raad worden gekapt. Er komen wel bomen voor terug.

Bezwaren over parkeerdruk, inspraak, meer lawaai, aantasting van privacy en toekomstige verkeersproblemen zijn voor de Raad geen reden om het project nu stil te leggen. Uit onderzoek zou volgens de Raad duidelijk blijken dat de gevolgen van dit bouwplan voor de leefbaarheid in de buurt aanvaardbaar zijn. 

Deze bezwaren komen in een vervolgzitting nog aan de orde. Maar de voorzieningenrechter van de Raad die dit schorsingsverzoek beoordeelde, verwacht niet dat zijn collega’s later anders zullen oordelen. Het bouwproject lijkt hiermee vrijwel zeker.